Кратка информация за пандемиятаза 04 юли 2022 г., представи и днес математикът проф. Николай Витанов на стената си във Facebook. Той отново подчерта, че следи обстановката по южната ни съседка Гърция. Неговите притеснение са зарди повишилата се заболеваемост в страната в комбинация с летуващите там българи.

Вижте какво написа той:

"Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е 74.42 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Докарахме си лятната вълница. В Гърция изтърваха Омикрона. Търчим като изтървани на почивка там. Логично – вносът върви, броят на случаите бавно расте, въпреки съпротивата на системата. Вълницата е налице.
Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Там
модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.
Пиша си аз, но никой не внимава.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може
да дестабилизирате сценария. Внасяте си.

Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.

А стабилен ли е сценарият „Синьо лято“?
Да, сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 50. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.
Сценарият е стабилен и ще остане такъв и през тази седмица.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 96 дни след края на извънредната епидемична обстановка.
Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.00.
На 1.00 е, значи заразата нито се свива, нито расте. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.15
София-град - 0.21
Пловдив - 0.13
Бургас - 0.20
Варна - 0.20
По южните граници
Благоевград - 0.11
Кърджали - 0.16
Смолян - 0.17
Хасково - 0.10
Ямбол – 0.13

Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.
За страната, индексът е около 7 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни.

Индексът расте
Тук стандартното предупреждение – като надхвърлем 1000 нови случая на ден, добре е да сте с повишенио внимание и да избягвате места, където се събират много хора за дълго време.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 96 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.
Какво ни казват индексите. Индекса за страната е 7 пъти под критичната стойност. Има повишение на индекса в големите градове и по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи.

По морето
Виждате какво е по морето. Варна - 5 пъти под критичната стойност, Бургас - 5 пъти под критичната стойност.
Стойността за Добрич е 0.22. Тук – към 5 пъти под критичната стойност.
Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става.
Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

У нас по южните граници обстановката все още е спокойно. Граничните области кротуват. Индексите там полека почват да растат. Което показва, че вносът от Гърция започва да нараства.
За сведение - индексите в още няколко области
Видин - 0.08
Враца - 0.15
Габрово - 0.15
Кюстендил - 0.09
Ловеч - 0.07

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.
Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката вътре в страната, където са по-малките области, е спокойна. Там преживяват вълницата добре. Няма дифузно разпространение на вируса. Никъде из страната. Това е добре.
Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.
Да ви пиша тук. Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва „Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната.
Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. Празни болници – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска.

6. Заключение от проверката - и днес, 96 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.
Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли месец почва спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи, болниците няма да се напълнят.
ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – картата на прогнозната 14дневна заболеваемост. Има промени. Очаква се обстановката във София-град да се влоши. И още една област отиде в червено. Доста очаквано беше това. И другата област под нея се очаква да стане стане червена. Логично – срупване на много хора на едно място. Но като цяло обстановката в страната е спокойна.

С ДВЕ ДУМИ:
1. ДОЙДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА
2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.
3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.
4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО)."