Донорска ситуация, реализирана от екип на болница "Пирогов", с координатори д-р Христо Христов и д-р Кирил Пенчев, даде шанс за живот на полски пациент, очакващ трансплантация в Централната клинична болница, Варшава, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

На 19 ноември близките на изпаднала в мозъчна смърт 79-годишна жена взимат благородното решение да дарят нейните органите и да дадат живот на други хора.

Поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е предоставен на Полския координационен център на трансплантациите - по линия на Международен обмен на органи в Европейския съюз. При експлантацията на органа лекари от "Пирогов" са подпомагали полския медицински екип.

От Министерството на здравеопазването и от агенцията поднасят искрени съболезнования към близките на жената и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация, допълниха от агенцията.

От началото на годината до момента реализираните донорски ситуации в страната са 20, като предишната донорска ситуация беше на 16 ноември и се реализира от медицински екип в болница "Уни Хоспитал" - Панагюрище.

Тогава близките на изпаднал в мозъчна смърт 76-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат живот на други хора. Поради медицински показания на донора не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България. По линия на споразумение за сътрудничество черният дроб беше предоставен на Румъния.