Продължава да съществува митът, че чаша вино подобрява здравето. Ново проучване предоставя доказателства за обратното: дори ниската консумация на алкохол при по-възрастни хора е свързана с повишен риск от рак. За това пише Spiegel, позовавайки се на резултатите от проучването Jama Network Open.

Екип, ръководен от Росарио Ортола, доцент в Автономния университет в Мадрид, е анализирал как приблизително 135 000 употребяващи алкохол на възраст над 60 години са се развили за период от дванадесет години. Изследователите категоризирали навиците за пиене на участниците в проучването на различни нива: „от време на време“, „нисък риск“, „среден риск“ и „висок риск“.

„Не е изненадващо, че хората от най-високата категория (повече от 40 грама алкохол на ден за мъжете и повече от 20 грама алкохол на ден за жените) живеят най-нездравословно: те са по-склонни да умрат от рак или сърдечно-съдови заболявания и също така в тази група общата смъртност е по-висока спрямо общия брой, повече хора са починали през наблюдавания период, отколкото в други групи“, се казва в статията.

В същото време проучването показва връзка с по-висока смъртност от рак сред "нискорисковите" пиячи в сравнение с тези, попаднали в категорията „от време на време“. Тази категория включвала мъже със средна консумация от 3 до 20 грама алкохол на ден и жени със средна консумация от приблизително 3 до 10 грама алкохол на ден. За сравнение: 10-12 грама алкохол отговарят на приблизително 0,3 литра бира и 0,125 литра чаша вино.

"Не открихме доказателства, че леката консумация на алкохол и смъртността са положително свързани. Всъщност алкохолът вероятно увеличава риска от рак „от първата капка“", казва Ортола.

Отбелязва се, че изследователска група от канадския университет Виктория наскоро е стигнала до подобно заключение. Според тях алкохолът, дори и в малки количества, не носи ползи за здравето.