Станаха ясни още подробности от сравнителното изследване на Еврокомосията на храни, предлагани у нас и в страните от ЕС. Според данните – в 7 от храните има съществени разлики. Да ги видим!

ЕС призна по-лошо качество на храните у нас. Какво има в тях?

Така например адаптираното мляко за бебета се оказва най-мазно у нас. В зърнена закуска за деца пък липсват витамини, каквито съдържа същият продукт в други държави.

При сравнение на търговската марка Nestle NAN Optipro 2 е установено, че в продуктите, които се предлагат в България, Испания, Хърватия има повече мазнини или 24,2%, спрямо това, което се предлага в Литва, Малта и Полша – 23,6%. В същото време протеинът в адаптираното мляко, което се продава в тези държави е повече и възлиза на 9,6%. У нас и Испания и Хърватия тази стойност е 8,5%.

Резултатите от изследването на Kellogg's Special K Classic/Original показват още, че в състава на зърнената закуска, насочена за България, Чехия, Германия и Словения, не фигурират витамини. А в корнфлейкса, предлаган в Малта и Италия, има витамин В1, В2, В3, В6, В9, В12, D, цинк и желязо.

Анализът установил още разлика в състава на безалкохолните напитки, чипса и инстантно (разтворимо) кафе.

Картофеният чипс у нас е един от най-мазните и солени в Европа

Изследването показа, че съдържанието на мазнини е 35%, а в останалите държави процентът е по-нисък, като най-малко са мазнините в Белгия – 30%. При тестване на вкус, родният чипс обаче се оказал най-хрупкав спрямо останалите страни. По този показател на дъното е Словения, въпреки че съдържанието на мазнини е близко до това на продукта, продаван у нас - 34%.

Драстична разлика има и при безалкохолните. Такива са открити в PEPSI на българския пазар.

Безалкохолната напитка съдържа гума Арабика, а в останалите страни няма наличие на тази съставка. Обикновено тя се влага в алкохолните напитки за придаване на отлежал и по-мек вкус. Съставката е установена още в две държави - Хърватия и Словения.

Данните от изследването сочат, че кока-колата у нас е една от най-калоричните в Европа като продуктът съдържа 187 калории. За сравнение, в Испания калориите в напитката са само 81, а съдържанието на захар е 4,5%. У нас пък сладкото вещество е 10,8%. Най-калорична и с най-много захар е колата в Италия. Там показателите са 205 калории, а захарта е 11,8 на сто.

В студения чай Lipton Ice Tea Lemon у нас има 4,5% захар, а в Германия е 4,2%.

Сред изследваните продукти е и разтворимо кафе 3 в 1. Марката е Jacobs 3 in 1 като при българския вариант е установено, че е вложена 17% кафява захар, а съдържанието на инстантно кафе е 10%.

При органолептичната оценка е установено още, че кафето, което се предлага у нас, образува повече пяна спрямо това в останалите страни, от които са взети проби. При прегледа на състава се вижда, че в българския вариант има малтодекстрин, което е полизахарид, използван като хранителна добавка. Той се произвежда от нишесте чрез частична хидролиза и обикновено се среща като кремаво-бял хигроскопичен прах. Малтодекстринът е лесно смилаем, абсорбира се бързо като глюкоза и може да бъде умерено сладък или почти без миризма. Действа като подобрител на вкуса, но е отричан от много диетолози и хора, които водят природосъобразен начин на живот, като изкуствен продукт с липсващи публично оповестени изследвания за неговото действие . Експерти го слагат редом до аспартама като вредно вещество за здравето.

Резултатът от изследването на кафето сочат, че в Германия има по-малко кафе - 8% и повече захар – 54%, а Естония, Хърватия, Унгария, Литва и Словакия това съотношение е съответно 15% и 62%.

Крема сиренето с… желе

При крем сиренето Pfiladelphia не са установени сериозни различия между това, което се предлага у нас и в другите държави. В състава на продукта, продаван във всички страни, обаче присъства дъвка от рожкови или добавката Е410. Това е вещество от естествен произход. Според информацията в Уикипедия тя не се разпада в тялото. Смята се, че е напълно безопасна за хората, поради което употребата й в хранително-вкусовата промишленост е разрешена в много страни, включително Русия. Дори използването й в производството на бебешки храни е позволено.

Въпреки това, дъвка от рожкови може да увреди здравето на тези хора, които страдат от индивидуална непоносимост към този стабилизатор. В допълнение, без последици за здравето, един възрастен може да консумират не повече от 20 мг на 1 кг тегло на ден като тази норма е установена от лекари.

Изследването е второ поред, първото беше през 2018 година. Тогава бяха избрани 113 продукта и беше направен анализ по съдържанието на етикета, коментира пред "Телеграф" изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Последното проучване включа 20 от тези храни, които са избрани с гласуване от контролните органи в страните членки. Тоест същите продукти са тествани втори път само, че първото проучване изследва съдържанието на етикетите, а при сегашното се прави по сензорен метод, тоест от експерти по вкусови тестове. От изследваните 20 продукта, при 10 има значителни различия. Изводът на ЕК е, че нямо ясно различими географски признак на различията при продуктите.