Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Като синоним се използва също така понятието трансгенен организъм. ГМО е организъм, с изключение на човешкия, който е подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е настъпило при естествени условия.

Според директива 2001/18/CE на Европейската Общност Генетично модифицираният организъм е организъм с изменен генетичен материал, който не е извършен посредством естествено размножаване и/или комбиниране на индивидите.

Токсиколози алармират: Лепкавите плодове и зеленчуци са бъкани с...

Много хора не обръщат внимание на етикетите, които са залепени върху кората на плодовете и инстинктивно ги махат, преди да ги изядат. А дори и когато ги забележат, малцина знаят какво точно означават те. Истината е, че те са там не без причина, обясняват експертите. Освен евентуално името на производителя, трябва да се има и номерата, които разкрива важни данни за начина, по който са отгледани плодовете.

Така че нека разберем какво точно означават те:

Етикет с 4 цифри

Ако плодовете има етикет, на който са обозначени 3 или 4 номера, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове, т.е. след селскостопански правила, които се прилагат в последните 50-ина години. Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите с номер 4011.

Вижте как да разпознаете яйцата от здрава кокошка!

Етикет с 5 цифри

Ако плодът има пет числа, от които първият е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен произход са номерирани 94011.

Първият брой на етикета е 8

Това може би е най-важната особеност защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет номера, първият от които е винаги 8. Например тези банани на етикета си имат номера 84011./Zdrave.to.