В мащабно проучване, проведено в Германския център за изследване на рака, анализ на 14 проучвания, включващи около 105 000 души, показва ясна връзка между ежедневния прием на витамин D и намаления риск от смърт от рак. Резултатите от това голямо проучване показват 12% намаление на смъртността от рак при редовен прием на витамин D, пише Knowridge.

Дефицитът на витамин D е широко разпространен. Около 15% от възрастното население на Германия и 59% от пациентите с колоректален рак страдат от това състояние, което често е свързано с по-лоши резултати. Прегледът разглежда само висококачествени рандомизирани проучвания, сравняващи добавки с витамин D3 с плацебо.

Интересно откритие са разликите в резултатите в зависимост от честотата на приемане. Докато нередовният прием на високи дози витамин D не е имал значителен ефект, ежедневният прием е довел до значително намаляване на смъртността от рак с 12%.

Хората на възраст над 70 години и тези, които са започнали да го приемат преди диагнозата рак, са получили най-голяма полза от приема на витамин D3. Това показва значението на ранния и последователен прием на витамин D.

Ефективността на дневните дози вероятно се дължи на постоянното присъствие на 1,25-дихидроксивитамин D, активен хормон, произведен от витамин D, за който е известно, че потенциално инхибира растежа на тумора.

Херман Бренер, епидемиолог в DKFZ, подчертава потенциала на редовния прием на ниски дози витамин D3 за предотвратяване на смъртността от рак. Този подход е безрисков, рентабилен и особено полезен за хора с дефицит на витамин D.

Това проучване подчертава критичната роля на ежедневния прием на витамини за намаляване на смъртността от рак, особено при възрастните хора и в случаите преди диагностициране. Открива нови пътища за превенция и лечение на рак, като подчертава необходимостта от постоянна консумация на ниски дози витамин D3.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: DALL-E/Valentyn Surnin