В скорошно послание към своята голяма публика фармацевтът д-р Итън Мелило от Роуд Айлънд сподели важни съвети за тези, които приемат лекарства за настинка и грип, особено преди лягане. В основата на неговото предупреждение е често срещана съставка, открита в много деконгестанти: псевдоефедрин. Известен със своята ефективност при премахване на назалната конгестия, този компонент обаче има по-малко желан страничен ефект - може да затрудни заспиването, пише Daily Mail.

Псевдоефедринът действа върху определени клетки в мозъка, което може да причини усещане за треперене. Може да накара човек да се почувства енергичен и стресиран дори когато иска да си почине. За да смекчите този ефект, д-р Итън Мелило съветва да приемате такива лекарства не по-късно от два часа преди лягане. Освен това той препоръчва вечер да се използват спрейове за нос с физиологичен разтвор. За разлика от медикаментозните деконгестанти, спрейовете с физиологичен разтвор са нежни и имат нисък риск от странични ефекти, което ги прави по-безопасен избор за нощно облекчаване на симптомите.

@millennialrx Replying to @amanda_jay14 Preventing Insomnia with Sudafed #pharmacy #pharmacist #sudafed #nasalcongestion #congestion #coldandfluseason #doctor #nurse #trending #fyp #millennialrx ♬ Paint The Town Red (Instrumental) - Doja Cat

В тази връзка наскоро е проведено внимателно проучване на друг деконгестант, фенилефрин. Това лекарство, което е част от няколко лекарства без рецепта, е предназначено за облекчаване на назалната конгестия чрез намаляване на подуването на носните кръвоносни съдове. Въпреки това експертната група е установила, че пероралният фенилефрин е до голяма степен неефективен, тъй като само малка част от него достига до носните проходи и осигурява облекчение. Откритието накара големите вериги за лекарства да премахнат някои продукти, съдържащи фенилефрин, от рафтовете си, въпреки че FDA все още счита лекарството за безопасно за употреба без рецепта.

Тази информация подчертава значението на избора на правилното лекарство за симптомите на настинка и грип, особено когато става въпрос за осигуряване на добър сън. Тя също така подчертава колко е важно да сте наясно с ефективността и възможните странични ефекти на обичайните лекарства без рецепта.

Превод: GlasNews.bg