Д-р Светлозар Сардовски представи тезата на негов германски колега, по отношение на ваксинирани и неваксинирани.

В своя превод на списание The Lancet, той изтъква и подкрепя позицията на проф. Гюнтер Кампф.

„Не съм(сме) сам(и)...

Все повече искрици на надежда за възкръсване на разума и истинската наука, и не на истеричността на “отговорните“ и пригласящите им “водещи“ псевдоексперти и кариеристи по Ковид пандемията.

Поздравления за достойната и базирана на научните доказателства позиция на истинският колега и професор д-р Гюнтер Кампф и то в (без)срамна Германия, на когото благодарих и уверих че не е сам. БРАВО!,“ написа Сардовски и цитира публикацията на учения за престижното списание:

“COVID-19: заклеймяването на неваксинираните не е оправдано

Проф. д-р Гюнтер Кампф

В САЩ и Германия високопоставени служители използваха термина “пандемия на неваксинираните“, което предполага, че хората, които са ваксинирани, не са от значение за разпространението на COVID-19. Използването на тази фраза от длъжностните лица насърчи един учен да твърди, че „неваксинираните заплашват ваксинираните за COVID-19“.

(1) Но тази гледна точка е твърде опростена и наивна.

Има все повече доказателства, че ваксинираните индивиди продължават да играят важна роля в предаването на вируса.

В Масачузетс, САЩ, общо 469 нови случая на COVID-19 са открити по време на различни събития през юли 2021 г., като 346 (74%) от тези случаи са при хора, които са били напълно или частично ваксинирани, 274 (79%) от които са симптоматични. Стойностите на праговият цикъл са подобно ниски между хората, които са били напълно ваксинирани (средно 22·8) и тези, които са били неваксинирани, ненапълно ваксинирани или чийто ваксинационен статус е неизвестен (средно 21·5), което показва висок вирусен товар дори сред хората, които са били напълно ваксинирани.

(2) В САЩ към 30 април 2021 г. са съобщени общо 10 262 случая на COVID-19 при ваксинирани хора, от които 2725 (26,6%) са били безсимптомни, 995 (9,7%) са били хоспитализирани , а 160 (1,6%) са починали.

(3) В Германия 55,4% от симптоматичните случаи на COVID-19 при пациенти на възраст 60 и повече години са били при напълно ваксинирани лица(4) и този дял се увеличава всяка седмица. В Мюнстер, Германия, нови случаи на COVID-19 са настъпили при най-малко 85 (22%) от 380 души, които са били напълно ваксинирани или са се възстановили от COVID-19 и са посещавали нощен клуб.

(5) Хората, които са ваксинирани, имат по-нисък риск на тежко заболяване, но все още са значителна част от пандемията. Следователно, погрешно и опасно е да се говори за пандемия само на неваксинираните.

Исторически, както САЩ, така и Германия имат известен печален опит на заклеймяване на слоеве от населението, заради цвета на кожата или религията им. Призовавам високопоставените служители и учени да спрат неуместното заклеймяване на неваксинираните хора, които включват нашите пациенти, колеги и други съграждани, и да положат допълнителни усилия за обединяване на обществото.“