Случаите на заболяване от грип в Хърватия се увеличават, мъж на средна възраст с множество хронични заболявания е починал в Инфекциозното отделение на болницата в хърватския град Славонски брод. Става дума за мъж, роден 1958 г., който не е бил ваксиниран и е имал съпътстващи заболявания, каза пред Хърватската национална телевизия (ХРТ) д-р Анте Цвиткович, директор на Института за обществено здравеопазване в Бродско-Посавската област.

По данни на Хърватския институт за обществено здравеопазване (ХЗЗО) към вчерашния ден в Хърватия са регистрирани 1759 случая на сезонен грип.

Отчетоха поне 2000 нарушения след приемането на еврото в Хърватия

Иван Горник, ръководител на Обединения спешен болничен прием (OHBP) на Kлиничния болничен център  „Загреб“, съобщи за ХИНА, че през последните десет дни, поради грипа, броят на пациентите, пристигащи в спешното отделение, се е увеличил значително, което не е изненадващо, тъй като хората не са ваксинирани срещу сезонния грип, а наличната ваксина покрива доминиращия в момента щам на грип A/H1N1.

Очаква се в предстоящия период грипният натиск да се засили с оглед празничните събирания, затворените пространства и връщането след ваканцията на учениците в училищата.

301 са новозаразените за ден, положителни са 6,2% от тестваните

Въпросът е какво ще се случи след новогодишните празници, казва Иван Горник и отбелязва, че увеличеното пристигане на пациенти в спешното отделение не е само "за сметка на грипа", а и на голям брой други вирусни респираторни инфекции, включително пневмония.

Той посочи, че грипът обикновено няма драматична клинична картина при здрави и млади хора, но за съжаление и такива идват в спешното и призова хората с леки симптоми да не идват и да натоварват системата, тъй като по този начин се удължава чакането на нуждаещите се от сериозна медицинска помощ.

В момента най-много болни от грип има в три хърватски области - Пожешко-Славонска, Бродско-Посавска и Крапинско-Загорска. В Бродско-Посавска област, където седмично се регистрират повече от 200 болни от грип, е регистриран и първият смъртен случай. 

Трагедия! 18 деца починаха след прием на лекарство срещу грип