Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 27 юли 2021 г. даде проф. Николай Витанов в личния си профил във Facebook. Предлагаме ви я без редакторска намеса:

"Какво да кажа днес. Освен, че хейтърите си вият, а вълната си идва, както бе и предвидено. Нали още помните, че ви бях казал, че ще гледате как, едни теорийки, използвани за оправдание, изтичат в тоалетната. Ето, гледайте ги как изтичат. За четвърти път. И не се съмнявайте, като отмине вълната, същите тези теорийки ще бъдат извадени от тоалетната, ще бъдат увити в целофан и ще ни бъдат представени пак. За пети път. Има хора, които могат цял живот да вършат едни и същи глупости.

Сега числата. Развитието е според очакванията. Писах, че базовото репродуктивно число ще започна да се задържа над 1 и броят на активните случаи ще започне да расте. Ето на, случи се. Днес базовото репродуктивно число е 1.077. Понеже сме в началото на вълната, не се усеща много влиянието на тази стойност. Активните случаи започват бавно да растат. Но хората на първа линия по болниците могат да отдъхнат още и да се приготвят след това полека за проблемите, които ще се увеличат към края на август.

Индикаторите за смяна на тренда още имат ниски стойности. Този за страната е около 17 пъти под критичната стойност, по морето стойностите са 13 - 14 пъти под критичната стойност. С други думи, карайте си спокойно почивката. Просто спазвайте елементарните мерки и не стойте много по места, където има събрани много хора. Лятото продължава да е спокойно, ексцесии на вируса през тази седмица не се очакват. Сезонът на летните почивки продължава. Линията на съпротива, оказвана от РЗИ-тата, не е преодоляна, засега те успяват да задържат бързото разпространение на делта варианта. Ще бъде пробита тази линия на съпротива, но дотогава има време.

Утре ще кача европейската карта на риска за тези, които ще пътуват. Това е за днес, желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля."

Междувременно пред Bulgaria ON AIR математикът от БАН прогнозира, че според него в края на август ще достигнем по 1500 заразени на ден, а най-критична ще е втората половина на септември.
 
"Трябва да сме под 200 случая на ден на 3 август, ако противодействат успешно. След това на 13 август трябва да сме под 400, на 23 август - под 800, а в края на август - под 1500. Вървим малко над този график, но вярвам, че хората на доц. Кунчев ще успеят да го спазят. Надигането ще започне август, съществените проблеми - септември", каза проф. Витанов.