Според проучване, публикувано в списание One Health, изследването на 600 здрави домашни кучета е позволило на учените да открият тясна връзка между храненето на кучета със сурово месо и предаването на бактериите Escherichia coli (Ешерихия коли) на хората, които са устойчиви на антибиотици, пише ScienceAlert.

Според авторите на изследването опасните бактерии могат да бъдат предадени на хората от домашни селскостопански животни чрез сурово месо, с което се хранят домашни кучета. Учените смятат това за много обезпокоително откритие.

Авторите на новия документ казват, че целта на изследването е да разбере какво може да увеличи вероятността кучетата да отделят резистентна на антибиотици E. coli с изпражненията си.

Изследователите са анализирали кучешки изпражнения и са анкетирали 600 собственици на кучета относно диетата и навиците на разходка на техните домашни любимци и са установили, че само консумацията на сурово месо от кучета е значителен рисков фактор за устойчива на антибиотици E. coli.

Щамовете на E. coli, открити при селски кучета, съответстват на щамовете, открити при говеда, e установило проучването. Бактериални щамове, които могат да бъдат открити при хора, са открити при градски кучета. Учените предполагат, че има сложна комбинация от пътища на заразяване.

Авторите на изследването смятат, че собствениците на кучета не трябва да хранят животните със сурово месо, а фермерите трябва да вземат мерки за намаляване на употребата на антибиотици във фермите, където се произвежда храна за кучета, тъй като това повишава устойчивостта на бактериите към лекарства.

Escherichia coli е част от здравия чревен микробиом на хора и животни. Въпреки че повечето щамове са безвредни, някои могат да причинят проблеми, особено при хора с отслабена имунна система. Когато възникне инфекция, тя може да бъде животозастрашаваща и изисква спешно антибиотично лечение. Ако E. coli не се повлиява от антибиотици, инфекциите стават по-трудни за лечение.

Превод: GlasNews.bg