Ако редовно оставяте 24-часова пауза между храненията може да избегнете сериозни здравословни проблеми.

Констатацията идва от изследователи в Кеймбридж. Съобщава се, че британският премиерът Риши Сунак го прави, като започва всяка седмица и не яде за период от 36 часа. Шарън Озбърн също твърди, че е изкарала три дни без да яде.

Чрез гладуване в продължение на 24 часа между храненията, изследователите казват, че вредното възпаление в тялото може да бъде намалено.

Гладуването може да повиши количеството ключова мастна киселина, която тялото ви произвежда, което предполага, че рутинните сесии на гладуване могат да подобрят здравето ви - и може да намалят риска от болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Професор Клеър Брайънт от катедрата по медицина в университета в Кеймбридж каза: "Ние сме много заинтересовани да се опитаме да разберем причините за хроничното възпаление в контекста на много човешки заболявания и по-специално ролята на инфламазомата."

Проф. Брайънт продължи: „Това, което стана ясно през последните години, е, че една инфламазома в частност – NLRP3 инфламазомата – е много важна при редица основни заболявания като затлъстяване и атеросклероза, но също и при заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, много от заболявания на хората в напреднала възраст, особено в западния свят."

Добрата новина е, че 24-часовото гладуване повишава нивата на арахидоновата киселина, което от своя страна ограничава вредната NLRP3 инфламазома.

Изследването на Кеймбридж е тествала група от 21 индивида. На всеки от дях е дадена порция храна с общо съдържание 500 калории, след което гладуват 24 часа и отново ядат същото количество калории.

Публикувано в Cell Reports, изследването показва, че нивата на арахидоновата киселина се повишават, преди да спаднат отново след следващото хранене.

С повишаването на киселинните нива активността, свързана с вредното възпаление, намалява.

Има обаче едно хранене, което определено не трябва да пропускате. Това разбира се е закуската.

Превод: GlasNews.bg