Ако не се придържаме масово към мерките и не се ваксинираме, нищо добро не ни чака.

Следя внимателно всички показатели, затова казваме, че това е повече от здравна криза. Броят на починалите е голям - както от ковид, така и от общата смъртност. Като абсолютно число смъртността остава много висока, медицината в момента няма възможност 100% да лекува това заболяване, при част от хората то е фатално, затова залагаме на превенцията.

Това заяви здравният служебен министър Стойчо Кацаров.

Не мисля, че властите са се провалили с този процент на ваксинирани, ваксинирането е доброволно. Няма човек, който да не е информиран за необходимостта от ваксини, но създадените негативни нагласи към науката и политиката се преодоляват много трудно и бавно. Но добрата новина е, че през последните седмици имаме ръст на ваксинирането. За последните две седмици 200 000 души са си поставили доза от ваксините, което е четири пъти повече от предишните две седмици, коментира министърът пред БТВ.

Хората протестират срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун - това е много тежък удар за цялата държава, опитваме се да го избегнем. Макар сегашните мерки да са практически локдаун за тези, които нямат зелен сертификат. Така министърът коментира дали има вероятност да се обяви крайната мярка локдаун.

Той отрече изборите да имат нещо общо с налагането на локдаун. Вижда се, че мерките са адекватни. Увеличи се и броят на тестваните хора. Миналата година през ноември затвориха държавата - но тогава нямаше ваксини, нямаха и опит.

В този момент не се налага да отиваме в локдаун. Правим всичко възможно да няма отказ за лечение.

От репортаж в телевизията се разбра, че на влизане в студиото Кацаров е посрещнат от група протестиращи хора. Според Кацаров на някои от тях вероятно е платено да дойдат на този протест. Не казвам, че е политическо мероприятие, но партиите организират протести срещу зеления сертификат. Но ако някой от тях се разболее, аз трябва и на тях да осигуря лечение, посочи министърът.

За тестовете на децата той препоръча да се пита образователното министерство.