Звукът от пукането на кокълчетата на пръстите е сигнал за облекчение за някои, за други неприятен звук. Независимо дали обичате да пукате кокалчетата на пръстите си или се свивате при мисълта за този звук вероятно сте чували, че пукането на кокалчетата ги уголемява или причинява артрит на пръстите. Но наистина ли е така?

Общоприетото мнение е погрешно когато става дума за пукане на кокълчетата. Докато ги изпуквате не увреждате ставите си.

Ортопедичният хирург д-р Ким Л. Стърнс, клиника Кливланд разяснява този въпрос. Какво всъщност се случва когато пукате кокълчетата на пръстите си и дали това моментно удовлетворение идва с дългосрочни последствия?

Какво се случва когато изпуквате кокълчетата на пръстите си?

Според д-р Стърнс пукането на кокалчетата на пръстите освобождава газ  под формата на азотни мехурчета от пространството около ставите. Звукът се задейства когато мехурчетата се компресират.

Изследователите не са сигурни дали звукът издаван от пукането на кокълчетата на пръстите е от образуване или освобождаване на газови мехурчета. Но така или иначе това е само газ.

Има ли дългосрочни странични ефекти от изпукване на пръстите?

Правилното пукане на кокълчетата на пръстите няма увеличи размера им или да причини артрит. Но това не означава, че няма никакви рискове свързани с тази практика.

Както често се случва техниката има значение. Не дърпайте и не натискайте с твърде много сила и внимавайте за посоката. Бързо ще разберете дали сте направили грешка, защото ще боли, а изпукването на кокълчетата на пръстите не трябва да боли.

Ако случайно забележите подуване или пръстите изглеждат изкривени отидете на лекар. Може да сте наранили лигамент или дори да сте изкълчили пръста си.

Проучване от 1999 г. установява по-слаб захват и повече подуване на ръцете при тези, които си изпукват пръститие, но тези открития не се запазват трайно като твърдение.

Проучване от 2017 г. установява точно обратното, че няма разлика в силата на захващане между тези, които си изпукват пръстите и тези, които не ги пукат. Същото проучване открива разлика в дебелината на хрущяла на метакарпалния хрущял което може да означава остеоартрит, но не се стига до извод, който да предположи, че го е причинило пукането на кокалчетата.

Въпреки, че съществуващите изследвания върху пукането на кокълчетата са оскъдни наличните доказателства казват, че има малко дългосрочни странични ефекти, ако има такива за които да се тревожим.

Колко е твърде много?

Проучване от 2011 г. изследва изпукване на кокълчетата във времето, за да види дали количеството пукане на кокълчетата на пръстите което човек прави с течение на времето може да повлияе на риска от остеоартрит. Изглежда, че количеството и продължителността на пукането на кокълчетата не допринасят за увеличаване или намаляване на риска от подуване на ставите или остеоартрит.

В крайна сметка добре ли е езпукването на пръстите?

Изпукането на кокалчетата на пръстите не е за добро или за лошо. Това е просто действие, което хората правят. За някои това се чувства като единственият начин за облекчаване на сковаността. За други това е просто навик. 

Каквато и да е причината бъдете сигурни пукането на кокалчетата на пръстите не причинява проблеми с ръцете.