От понеделник махат маските за имунизирани срещу коронавируса. Това стана ясно на брифинг пред Министерството на здравеопазването.

Маските ще останат в рисковите зони - големите търговски обекти, административни сгради, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

"Oбмисляме падане на маските в зали за спорт, фитнеси, малки търговски обекти, малки трудови колективи, но само където всички са имунизирани", разясни той.

Маските обаче cостават задължителни и за градския транспорт.

"Стъпката е внимателна и добре обмислена. Това е първата стъпка с цел да бъдем много внимателни оп отношение на рисковете, които това действие би могло да донесе, а те са минимални. Трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация. Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се ваксинират", настоя той. 

"Последните данни сочат, че имаме заболеваемост на 100 000 под 50, някъде 43. Другото хубаво е, че попадаме на 23-то място по заболеваемост в ЕС на базата на 30 страни", аргументира зам.-министърът решението за маските.

Златанов добави, че имунизация ще се доказва чрез сертификат, а правилата ще се следят чрез внезапни проверки.

"Заповедта, която ще издадем, ще каже точно какви ще са ограниченията. Ще оставим възможността на здравните инспекции да проверяват според обстановката", допълни той. 

Вижте!

Очаквайте подробности!