Много страни от Европа, включително и Руската федерация препоръчват реваксинация на всеки шест месеца - до формирането на стаден имунитет. Как е най-добре да се подготвите за реваксинацията срещу COVID-19? За това разказа в интервю за радио Sputnik имунологът Николай Крючков.

Преди да запишете час за ваксинация, имунологът препоръчва да се уверите, че здравословното ви състояние не се е променило след първичната ваксинация.

Освен това Николай Крючков съветва да се вземат предвид противопоказанията на ваксината и да се изясни дали те са се променили от първата ваксинация.

„Имате ли сериозни хронични заболявания и дали е имало някаква дестабилизация на ситуацията“, съветва да си изясните имунологът. Той подчертава, че за ваксинацията е необходимо да се изчака стабилизирането на състоянието, приключването на обострянето на хроничните заболявания. Само тогава можете да се подложите на реваксинация.

Ако състоянието не се е променило през последните шест месеца, тогава реакцията на реваксинация очевидно ще бъде идентична с първата ваксинация. Според имунолога малка е вероятността от други странични ефекти.

Нивото на антитела, необходими за защита от коронавирус, няма да се образува по-рано от 2-3 седмици след реваксинацията. В тази връзка трябва да вземете предпазни мерки, да носите маски и да избягвате многолюдни места.

Специалистът е сигурен, че са необходими повторни ваксинации дори за хора със силен имунитет.

Превод: GlasNews.bg