Изграждането на детска болница е тема, която се дъвче от години. На 100% е ясно, че проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровска“, подготвен от предходното правителство, не може да бъде изпълнен и остава единствено да бъде прекратен. Не може, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не е била в Устройствения план от 2011 година. Това не позволява издаване на виза на проектиране, тоест практически не може да бъде реализиран. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Ние не сме се отказали от изграждането на такава болница. COVID ни отклони от тази посока, но сега отново трябва да обърнем внимание на този проблем. Най-подходящото място за изграждането на детска болница е в двора на болница „Лозенец“ - разполага с над 160 декара терен, на който може да се строи", коментира здравният министър.

"В Плана за възстановяване и устойчивост, който е вече в ЕС, ние сме заложили на този терен да се заложили да се постави не само в страната, но и първият в Европа протонен ускорител - това е уред, който позволява лечение на онкологично болни деца, както и възрастни. Самата болница е включена в плана за въздушна спешна помощ, с хеликоптерни площадки, да може пациентите да бъдат докарвани с хеликоптери", уточни още Кацаров.

По думите му, изграждането на болницата в най-добрия случай ще отнеме 5 или повече години.

Очаквайте подробности!