Само преди две години в Стратегията за национална сигурност беше включено изпълнението на имунизационния календар на България. Защото масовата ваксинопрофилактика във всяка държава е ключова за общественото здраве и за предпазването на всеки отделен човек от остри заразни заболявания. Неслучайно в средата на април 2019 г. Македония обяви също извънредно положение заради епидемията от морбили, която в момента е с над 900 заболели. 

Първият случай на морбили в България през 2019 г. се открива на 12 февруари 2019 г. в Разлог. Заразата се внася от семейство от Македония с две деца, което идва да кара ски в Банско. Едно от децата се разболява, но никой не допуска, че това е морбили. Семейството се връща в Македония, но пътува с приятелско семейство от България. Не е учудващо, че децата на това българско семейство се разболяват от морбили. Междувременно в България възникнаха други огнища на заразяване от морбили с внос от Румъния, Германия и други страни.

Проф. д-р Лъчезар Гроздински: Стресът е по-мощен фактор за атеросклероза от холестерола

Първите две заразени деца влизат на лечение в детското отделение на болницата в Разлог. Проблемът е, че не са изолирани в инфекциозна болница. Оправданието е, че в първите 3 - 4 дни, когато обривът не е започнал и се наблюдават само грипоподобни симптоми, зачервяване на очите и лицето, конюнктивит, хрема, морбили се разпознава изключително трудно. Всяка втора респираторна инфекция дава подобна клинична картина. 

Лошото е, че когато лекарите вече започват да мислят за морбили, са задържали пациентите, а не са ги насочили към инфекциозна болница. Тогава се заразяват останалите 16 деца в отделението на Разложката болница. Същото се повтори в болниците в Благоевград, в Самоков и в Ихтиман, както и във Втора градска болница в София. А в болница “Св. Анна“ в София, където идва на преглед дете с морбили, вече има 12 заразени служители. Сред тях са освен пряко работилите с детето лекари и сестри, също охраната на бариерата, двама лаборанти от рентгеново отделение и служители, които само са срещнали детето. Защото морбили е изключително заразно заболяване с инфекциозен индекс 91%.

Голяма промяна в лечението на рак

Преди много години в “Пирогов”, когато се поставя диагноза морбили на дете, трима души минават през кабинета, включително санитар, и тримата се разболяват, без да изобщо да са докосвали или говорили с детето.   

Най-уязвими са бебетата 

От 497 случая на морбили в България от февруари досега около 20% са деца до 13 месеца. И това не е случайно, защото първата доза на ваксината се поставя чак на 13-месечна възраст, втората доза се прави на 12 години. На практика, децата до 13 месеца не са защитени. Точно затова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев регулярно предупреждава родителите да не водят деца под 13 месеца в чужбина и най-вече в Македония, Сърбия, Румъния, Украйна и още в половин Европа. Защото в момента заразата пламти и във Франция, и в Чехия, и в Италия... 

В настоящия момент според епидемиологичните данни България е на шесто място по заболеваемост от морбили в Европа. В световен мащаб Украйна държи първото място. През 2018 г. в Украйна са регистрирани 35 120 заболели, а нови 24 042 души са се разболели само през първите два месеца на 2019 г. Там са починали 65 деца. По данни на Световната здравна организация от епидемията от морбили по света за миналата година смъртните случаи са 136 000. Според статистиката на 1000 деца едно умира. В Македония обаче, при 900 заболели от морбили има три починали, което се дължи на забавен достъп до лекарска помощ.

Болни от рак разказаха за симптомите, на които не са обърнали внимание веднага

Рано или късно, с развитие на епидемията от морбили починали ще има и в България. Това не може да се предотврати. Единствено чрез имунизации може да се предпазят колкото се може повече деца. Факт е, че 76% от заболелите са ромски деца. В тази общност така и не си взеха поука от голямата епидемия от морбили през 2009 - 2010 г. с 24 000 заболели и 24 починали деца. Имунизационният обхват при ромските деца е вдигнат в първите две години след епидемията, но с времето ефектът се стопява. Продължава да се трупа контингент от неимунизирани от това население и те стават първите жертви. Очаква се обаче поради циркулацията на вируса в Благоевградско, София-област и София-град заразата да достигне и до другите “джобове” от неимунизирано население. Това са децата на антиваксъри.

Впрочем, ако едно бебе се зарази от морбили преди първата ваксинация на 13 месеца, много голяма е вероятността да направи неврологично усложнение след 10 години. В момента педиатрите невролози “берат плодовете” на епидемията от морбили 2009 - 2010 г., като диагностицират преболедували от морбили деца с тежки неврологични заболявания.  

Какви контрамерки са предприети

Над 7000 деца без имунизации срещу морбили са издирени от РЗИ и незабавно ваксинирани с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола. Данните са на здравното министерство от края на април.

При всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания, а към контактните със заболелите се прилагат профилактични и противоепидемични мерки. Продължават проверки в лечебните заведения, в практиките на общопрактикуващите лекари, в здравните кабинети в детски и учебни заведения, за да се открият пропуски в имунизационния статус на децата. Похвално е, че в РЗИ-Перник на такъв контрол първо са подложени всички работещи в сферата на здравеопазването.

Престъпление и наказание

В районите от страната, където всички по веригата са си свършили работата - от доставката на ваксини, през контрола на Районните здравни инспекции, до общопрактикуващите лекари, които ваксинират децата, заболеваемостта ще бъде много ниска. Но на отделни места - както вече видяхме в Самоков и Ихтиман - съществуват “джобове” от неваксинирани. От тези райони се получават фалшиви данни за ваксинациите. Според тези данни част от заболелите са ваксинирани веднъж, а някои от тях и двукратно. Само че при проверка на имунния статус, липсват антитела срещу паротит и рубеола. Ваксината е тривалентна - едновременно срещу морбили, паротит и рубеола. Щом не се откриват антитела, ясно е, че ваксина не е сложена. При изследването на 22 заболели деца от Самоков 21 от тях нямат никакви антигени, тоест не са ваксинирани изобщо. Следователно ваксини не са сложени, но са отчетени.

Премахнете всички токсини от тялото, подобрете притока на кръв и намалете възпалението само като...

Срещу общопрактикуващите лекари, които са подали неверни данни за ваксинираните, ще бъдат приложени всички възможни мерки. Те са предложени за прекратяване на договорите им със Здравната каса, както и на Прокуратурата, за да им се търси наказателна отговорност. Тези лекари може да бъдат подведени по три състава: заплаха за общественото здраве, попълване на документ с невярно съдържание, получаване на заплащане, което не им се полага. Ако не е направена имунизация, детето се разболява и всичко е ясно. Доказано е, че няма как да ваксинираш дете с две дози и то да се разболее от морбили. 

Глоби ще се налагат и на родители, 

които не желаят да ваксинират децата. Няма страна, в която да не е възниквал юридически сблъсък между антиваксъри и държавата, която защитава общественото здраве. Резултатите от тези дела са абсолютно еднакви, съдът е постановявал навсякъде, че правото на детето на здраве стои над правото на родителите да избират дали да го ваксинират. 

Имунизациите предпазват лично нашето здраве от възникване на тежкопротичащи заразни заболявания, които обикновено завършват с тежки усложнения и дори със смърт. Но когато имунизациите имат обхват около 95%, се създава колективен имунитет, който защитава и тези от нас, на които по медицински причини не може да се постави ваксина. Ето защо, всички, които можем да бъдем ваксинирани, трябва да го направим. За да бъде предпазено едно бебе например, родителите и най-близките хора от семейството трябва да бъдат ваксинирани. И това се отнася не само за морбили, но и за всички силно заразни заболявания. 

Мара КАЛЧЕВА