Картофите често се смятат за нездравословен избор на храна и това може да е вярно в зависимост от начина на приготвянето им. Според ново проучване печените картофи могат да помогнат на хората с диабет да отслабнат и да поддържат по-здравословни нива на кръвната захар. 

В сравнение с контролна група, консумираща същото количество бял ориз, при хората, консумирали печени картофи, се наблюдават леко намаляване на нивата на кръвната глюкоза на гладно, обиколката на талията, сърдечната честота в покой и подобрения в телесния състав.

Всеки от 24-те участници е имал диабет тип 2.

На половината от участните е бил заложен режим на хранене, включващ ежедневна консумация за 12 седмици на 100 мг печени картофи, които съдържат 20 грама въглехидрати.

Останалите участници е трябвало да консумират еквивалентно количество бял ориз със същия брой въглехидрати и калории.

И на двете групи е било разрешено да добавят по супена лъжица масло към храната си, както и билки или подправки на вкус.

Доколко картофите са полезни за здравето зависи от начина, по който се приготвят, категорични са специалистите.

Пърженето, например, внася нездравословни трансмазнини и добавя допълнителни калории, като влошава общото здравословно състояние и здравето на сърцето. Това прави картофите нездравословни, защото създава крайни продукти на напредналото гликиране, които могат да причинят възпаление и оксидативен стрес, повишавайки риска от хронични заболявания.

Най-здравословният начин за приготвяне на картофи е чрез печене.

Печените картофи са богати на хранителни вещества като калий, витамин В6, фолат и диетични фибри, които подпомагат здравето на сърцето, храносмилателната функция и могат да помогнат за регулиране на теглото. Има различни добавки, които могат да подобрят вкуса на печените картофи и които са полезни за хората с диабет.

Сред тях са киселото мляко, което е богато на протеини, нескорбялните зеленчуци за достатъчно фибри, постните протеини, като пилешко месо на скара или тофу, пресните билки за аромат и авокадото за здравословни мазнини. Тези добавки помагат да се поддържат стабилни нива на кръвната захар, пише puls.

Малко зехтин и щипка розмарин също са полезни и подобряват вкуса на печените картофи.

Въпреки че варенето на картофите е по-добро от пърженето им, този метод на приготвяне не е толкова здравословен, колкото изпичането. Варенето на картофите може да намали хранителната им стойност, тъй като води до загуба на минерали, включително калий, на който картофите са богати, което ги кара да се отмиват във водата за готвене.

Освен това варенето на картофите може да намали съдържанието на фибри в тях в сравнение с печенето им поради начина, по който процесът на готвене влияе върху структурата на картофите. Когато картофите се варят, клетъчните им стени се разграждат по-силно и част от разтворимите фибри също се отмиват във водата.

Проучването сравнява картофите с белия ориз, който е подобен на рафинираните тестени изделия, тъй като е обработен по начин, който намалява съдържанието на фибри в него. Това може да повиши гликемичния му индекс, причинявайки по-бързи скокове на кръвната захар, което не е добре за диабетиците.

Кафявият ориз обикновено е по-полезен от белия заради по-високото съдържание на фибри и запазените хранителни вещества като витамини от група В и магнезий. Това може да доведе до по-стабилни нива на кръвната захар и по-добро здраве на храносмилателната система, казват авторите на проучването.

Във всеки случай контролът на порциите остава важен за картофите и ориза, както и за начина на приготвяне и другите храни, консумирани през деня.

Важно е да се отбележи, че резултатите от това проучване все още не са публикувани в рецензирано списание. Сътрудник е Алиансът за изследване и образование в областта на картофите.