Зимните празници са специален период от време, свързан с почивка, радост, топлина, семейни събирания, подаръци и празнична атмосфера. Празниците обаче често се свързват и с вкусни, но не винаги здравословни ястия и алкохол, които могат да имат отрицателен ефект върху фигурата и здравето.

Диетологът Алина Дяченко разказа как да прекараме коледните и новогодишни празници, за да не навредим на здравето си и да прекарваме часове във фитнеса, опитвайки се да се отървем от излишните килограми.

Нека бъдем честни, дори ако ядете много вкусна и висококалорична храна в продължение на няколко дни и видите +3 кг на кантара, това няма да означава 3 кг мазнини. В повечето случаи това е излишната течност, която се задържа в тялото поради излишната сол и алкохол.

Важно е да разберете, че не ядете за последен път, така че не е нужно да опитвате всичко, което има на празничната трапеза. Научете се да съставяте балансирана чиния, която ще ви позволи да опитате вкусни ястия, да наситите тялото с необходимите хранителни вещества и в крайна сметка да запазите фигурата си.

Алина Дяченко даде няколко съвета, които ще ви помогнат да останете здрави и да не наддавате на тегло през празничния период.

"Не бързайте с храната. Това не е първият и не последният празник. Откажете се от майонезата, газираните напитки, бързата храна, сладките с много захар... Вместо това, когато сядате на масата, изберете месо/птиче /риба и зеленчуци или зеленчукови салати. Зеленчуците трябва да съставляват по-голямата част от чинията, а сладкото е по-добре да замените с плодове. Но дори и в този случай не забравяйте за умереността", съветва диетологът.

3 начина за облекчаване на пристъпите на нощна кашлица

Снимка: Freepik

Сред всички ястия изберете прости, като кебап, печени картофи, зеленчуци. Избягвайте сложни ястия и салати с майонеза, мазни десерти и напитки. Ако все пак не можете да устоите на парче Наполеон, яжте по-малко от обикновено.

Не забравяйте, че приемането на прекалено много храна може да ви струва няколко месеца във фитнеса и строги ограничения. Струва ли си?

Не бива да свързвате празниците само с храната. Сега можете да приготвите всяко ястие, без да чакате Нова година, така че няма нужда да възприемате този период като хранителен маратон. Вземете емоции не от храната, а от празника, празничната атмосфера, времето, прекарано със семейството и приятелите.

Не забравяйте да пиете вода

"По време на зимните празници хората често забравят да поддържат водния си баланс. Или избират сладки газирани напитки и сокове вместо вода. Не забравяйте да пиете достатъчно количество вода, за да поддържате тялото си хидратирано, което ще ви помогне да избегнете преяждането", подчертава Алина Дяченко.

Поддържането на хидратация е ключът към доброто здраве и бързия метаболизъм. Имайте предвид, че ако пиете алкохол и много кафе, трябва да увеличите приема на чиста вода.

Топ 7 скрити причини за умора, които не са свързани със съня

Снимка: Freepik

Ограничете консумацията на алкохол

„Ограничете консумацията на алкохол и не смесвайте различни видове алкохол“, съветва диетологът в интервю за "Фокус". „Редувайте алкохол с вода – това е необходимо, за да поддържате хидратацията и да намалите отрицателното въздействие върху тялото.“

Струва си да запомните, че не само храната, но и напитките имат калории. Така например 100 г сухо бяло вино има само 72 kcal, но 100 г водка - 221-250, в зависимост от производителя. Конякът, джинът, уискито също имат над 200 kcal на 100 g, а ако се смесят с газирана вода или сок, калорийността се увеличава.

Бъдете активни

"Прекарайте зимните празници активно! Зимни разходки, снежни игри, ски, кънки, сноуборд. Движете се повече, тогава излишните килограми няма да ви се лепят по тялото", подчертава Алина Дяченко.

Празниците не са лежане на дивана и безкрайно ядене на лакомства, те са емоции, спомени, възможност да прекарате време с децата и близките си. Интелигентният подход към храненето и активният начин на живот са ключът към успеха, за да преживеете зимните празници, без да навредите на фигурата си!

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Freepik