За да прочистите тялото, не са ви необходими специални програми за детоксикация или скъпи продукти, достатъчно е да включите зелето в храненията си. Кръстоцветните зеленчуци съдържат антиоксиданти, глюкозинолати и индол-3-карбинол. Индолите са незаменими молекули за детоксикация на черния дроб в борбата срещу естрогенната доминация и следователно срещу онкологията. Освен това зелето е много актуално през студения сезон, тъй като има отхрачващо действие.

Диетологът-диетолог Анна Безик каза пред Фокус кои видове зеле ще помогнат за прочистването на тялото от примеси и токсини и ще подобрят благосъстоянието.

"В зелето има много диетични фибри, а те помагат за намаляване на кръвната захар", казва диетологът. Ето пет кръстоцветни зеленчука, които трябва да присъстват във вашата диета, тъй като тези продукти имат богат хранителен състав и помагат за пречистването на тялото от токсини и други вредни вещества.

Бяло зеле

Бялото зеле е евтин и достъпен, а също и много полезен продукт. Това зеле е с ниско съдържание на калории, така че диетолозите често го препоръчват на хора с проблеми със затлъстяването. Наличието на витамин U, който активира черния дроб, помага при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт и дванадесетопръстника, прави този вид кръстоцветни зеленчуци особено ценни.

„Бялото зеле съдържа много витамини А, С, К, РР, витамини от група В, калий, калций, магнезий, цинк, манган, желязо, сяра и йод“, казва Анна Безик.

Въпреки ползите, важно е да не прекалявате. Препоръчителната порция бяло зеле за възрастен е не повече от 150 грама. По-добре е да го използвате през първата половина на деня, преди 17:00 часа.

Снимка: Pexels.com

Карфиол

Карфиолът е по-нежен, тъй като съдържа по-малко груби фибри и следователно е по-лесен за усвояване и смилане.

„Карфиолът е богат на противовъзпалителни съединения, като бета-каротин, кафеена киселина и рутин – тези вещества помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалителните реакции. Карфиолът е богат и на витамини от група В, витамини С, К, РР, калий, селен , мед, манган, желязо, флуор и фосфор“, казва диетологът.

Снимка: Pixabay

Колраби

Колраби е наричан още "северен лимон" заради високото си съдържание на витамин С. Яденето на този вид зеле има положителен ефект върху работата на храносмилателната система, черния дроб и жлъчния мехур.

"Колраби съдържа много протеини, минерални соли и фибри. Освен това витамини В, В, В2, РР и витамин С в този зеленчук са дори повече, отколкото в цитрусовите плодове. По отношение на количеството калций това зеле може да бъде безопасно в сравнение с млечните продукти“, казва Анна Безик.

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е идеален продукт за детоксикация, неговите компоненти премахват токсините от тялото по-добре от всяко лекарство. Сярата, която е част от този вид зеле, помага за регулиране на активността на Helicobacter pylori, предпазвайки стомаха от вредното му въздействие.

„Брюкселското зеле е богато на витамин С, фибри, желязо, фосфор, калий, както и на витамини от група В, а именно В9, който е особено полезен за бъдещите майки“, отбелязва диетологът.

Снимка: Freepik

Броколи

Броколите са лидер по съдържание на фибри сред кръстоцветните зеленчуци и мощен детоксикатор. Грубите фибри помагат за пречистване на тялото от токсини, холестерол, излишна захар и дори канцерогени.

"Броколите съдържат витамин С, много фолиева киселина и калий. По-специално, броколите са източник на сулфорафан, който е необходим на черния дроб като детоксикатор", отбелязва експертът.

Както вече стана ясно, за да поддържате здравето си, трябва само редовно да консумирате прости основни храни, които ще покрият дефицита ви на необходимите хранителни вещества, ще помогнат за прочистването на тялото и ще ви предпазят от болести.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Freepik