Д-р Камелия Присадашка придобива специалност кожни и венерически болести през 2014 година. Специализира естетична медицина и преминава през редица курсове за цялостна оценка на кожата, промяната в структурата на лицето вследствие на хронологично и фотостареене, подготвяне на индивидуални програми за разкрасяване и подмладяване и др. Изучава анатомичните особености на лицето в един от най-престижните курсове в Royal College of Surgeons of England. Има сертификати за работа с дермални филъри, ботулинов токсин, лифтинг и мезоконци, мезотерапия, PRP терапия, лазерни системи, химически пилинги и други.

Слънчевите лъчи несъмнено оказват положително въздействие у нас – те повишават настроението ни, спомагат за тонуса ни, образуват мелатонин (той е мощен антиоксидант и подпомага съня), а също така спомагат за синтеза на витамин D, но има и някои негативни влияния - какви са рисковете от продължителното излагане на слънце, колко често трябва да използваме слънцезащитен продукт и в какво количество, какви процедури следва на "подарим" на тялото си през летния сезон и на какви да не се подлагаме - научете сега от специалното интервю на GlasNews.bg с д-р Камелия Присадашка.

- Здравейте, д-р Присадашка! Какви са рисковете за кожата ни през летния сезон? Зимата, разбира се, също не е за подценяване, но лятото ли е най-опасният сезон за кожата ни?

- Лятото е един от любимите на всички сезони, но малко хора се замислят за негативните последици от слънчевите лъчи. До повърхността на земята достигат предимно UVA и UVB лъчи, които в малки количества са полезни за нас­ – чрез тях тялото ни образува витамин D, който играе важна роля за стабилността на костите, правилното функциониране на гастро-интестиналния тракт и др. В по-големи количества обаче, те могат да доведат до различни увреждания на кожата.

С изтъняването на озоновият слой отслабва и филтрирането на вредните слънчеви лъчи. Затова е изключително важно да предпазваме ­кожата и очите си. Това важи както през лятото, така и през зимата (въпреки, че през студените месеци слънчевите лъчи са по-слаби, проучванията показват, че понякога те са далеч по-вредни). При големи повърхности със светлоотразителни качества (планината със снежна покривка през зимата и водните басейни през лятото) активността на слънчевите лъчи се увеличава с близо 80% и изгарянията са най-тежки.

- На коя възраст кожата е най-податлива на вредното въздействие на слънцето?

- Детската кожа е най-уязвима при продължително излагане на слънце. Нейната повърхност е по-тънка и по-нежна, и с особен строеж. Кожната клетка има памет и дразненията върху нея могат да се проявят след десетки години. Нужно е да се намери здравословен баланс, при който максимално да се извлича ползата от благоприятното въздействие на слънчевите лъчи, като същевременно всячески се избягва прекомерното излагане на слънце и последствията от това – в тази възраст изгарянията могат да доведат до развитието на заболявания (като рак на кожата) в един по-късен етап от живота. Някои родители смятат, че като излагат детето на слънце го каляват, но в действителност това води до подтискане на имунната система и затова децата често се разболяват, когато отидат на море. Детският организъм има и несъвършена терморегулация, което може да доведе до претопляне и дехидратация.

Освен за децата, слънцето е изключително вредно и за хората със светла кожа, коса и очи, тъй като при тях изгарянето се случва далеч по-лесно и е доста по-тежко, а рискът за развитие на рак на кожата е в пъти по-голям.

- Кои са зоните от тялото ни, които предразполагат към по-сериозни изгаряния, зоните, на които трябва да обърнем по-специално внимание през лятото? 

- Най-често пропускаме да намажем труднодостъпните части на тялото, както и тези, които не предполагаме, че могат да изгорят сериозно. В повечето случаи това всъщност са участъци с изключително тънка кожа ­– областта на ушите и зоната зад тях, носа, горната част на стъпалата, устните, врата и скалпа.

- И в тази връзка колко често трябва да използваме слънцезащитен продукт, когато сме на плаж и излагаме тялото си на слънчеви лъчи с часове наред? Има ли определен часови диапазон? 

- Най-често срещаната грешка е продължителното излагане на слънце без повторно нанасяне на слънцезащитен продукт. Хората си мислят, че щом кремът е с висок фактор, то действието му продължава през целия ден. Истината е, че за адекватна защита на кожата продуктът следва да се нанася на всеки два часа.

Друго погрешно схващане е идеята, че слънцезащитните продукти трябва се използват само, когато сме директно изложени на слънце. Всъщност слънчевите лъчи проникват и през облаци, и през шарена сянка, и затова е препоръчително те да се нанасят винаги преди излизане.

- Какво е количество, което трябва да нанасяме от въпросните продукти? Предполагам, че количеството трябва да е достатъчно, за да се образува слой от продукта, който следователно да предпази кожата ни от лъчите…

- Според някои проучвания е необходимо да нанасяме средно по 2 mg слънцезащитен продукт на всеки квадратен сантиметър кожа. Подобни точни изчисления са невъзможни на практика, но има няколко златни правила, към които е добре да се придържаме. Например ­– в градски условия е достатъчно нанасянето на слънцезащитен продукт с 30 фактор, но когато сме на плажа, както и в планината, където слънцето се отразява съответно във вода и сняг, е задължително да се използва възможно най-високия фактор, както и слънчеви очила с добра UV протекция, шапки с периферии и дрехи с UV защита.

Често ефектът от слънцезащитните продукти се губи заради неправилната им употреба. Според препоръките на световните организации, регламентиращи състава и правилата за използване, слънцезащитните средства трябва да се нанасят 30 мин. преди излагане на слънце като, ако сме на плажа, нанасянето следва да се повтаря на всеки два часа, както и след излизане от водата.

- А самите слънцезащитни продукти има ли възможност да окажат негативно влияние върху кожата при честа употреба? 

- Истината е, че слънцезащитните кремове не предпазват напълно от изгаряне или от рак на кожата в по-късен етап, но със сигурност редуцират риска от това. Изключително важно е да се използват висококачестви продукти – аз залагам на медицинска козметика, която осигурява добра защита срещу UVA и UVB лъчи и е изчистена от парабени, ароматизатори и консерванти. Съветът ми е да не се прави компромис с цената, тъй като това обикновено е пряко свързано с по-ниско качество на продуктите – масовата козметика съдържа вредни съставки (оксибензон, титаниев диоксид, пропилен гликол, парабени, ароматизатори и др.), които могат да бъдат опасни за организма. Категорично не препоръчвам употребата на продукти, останали от предишната година.

- Какъв е рискът да попаднем на "фалшив" продукт и кои са съставките, на които трябва да обърнем внимание при закупуването на слънцезащитен продукт? 

- Когато избираме грижа за кожата си е добре да се доверим на медицинска козметика, която можем да открием само и единствено в аптеки, както и в сертифицирани дерматологични клиники. При наличие на кожен проблем е препоръчително пациентът да се консултира със специалист дерматолог, за да му бъде предписана най-подходящата за него медицинска козметика и слънцезащита.

- Какво бихте препоръчали на хората, които имат татуировки по тялото си, може би те трябва да обърнат по-сериозно внимание на кожата си...

- Хората с татуировки не изискват по-различна грижа за кожата от останалите. Изключително важно е да се използват неутрални измивни продукти, хидратиращи лосиони и висококачествена слънцезащита, които не дразнят татуирания участък и предпазват от избледняване на пигментите. Препоръчваме нови татуировки да се правят през есенно-зимния период, за да се избегне рискът от инфекции и да се съкрати възстановителния период.

- Храна и хидратацията - колко и какви течности приемаме, също оказва влияние на кожата ни, а и на здравето, особено през летния сезон. Кои храни да избягване и какви течности да приемаме? Може би водата остава най-добрият източик на хидратация…

- През летния сезон е добре да консумираме леки храни с високо съдържание на вода, а именно зелени листни зеленчуци, краставици и чушки. От плодовете са подходящи ягодите, къпините, боровинките и малините – те съдържат голямо количество вода, витамини и минерали, и дори, според китайската народна медицина, генерират студена енергия в тялото.

През деня губим средно между 2 и 2,5 л. течности посредством изпотяване, дишане и уриниране. За да се грижим за добрата хидратация на организма, е важно да приемаме около 8 чаши вода плюс допълнителни течности дневно. Приемът на мляко, напитки без захар, чай и кафе, както и плодови фрешове и смутита са допустими, но последните трябва да бъдат ограничени до 150 ml дневно, поради естествените захари, които съдържат.

- Коя е задължителната козметична процедура, която би следвало да "подарим" на тялото/лицето си през лятото?

- През летния сезон е добре да правим хидратиращи процедури. Това включва козметични хидратиращи терапии и инжекционни процедури за дълбока хидратация и стимулация на колагена. От апаратните процедури могат да се прилагат такива, които не нараняват кожната повърхност ­– за стимулация на колагена, предпазване от образуването на пигментации, лифтиращи ултразвукови процедури и др. В клиники Derma Act разполагаме с апаратура на световно ниво, която освен поддържащи процедури се справя и с редица кожни състояния.

- А какви процедури не трябва да правим през лятото?

- През лятото не бива да се правят процедури, които нарушават повърхността и целостта на кожата – дълбоки химични пилинги, аблативни лазерни процедури, премахване на кожни образувания.

- Благодарим Ви за това интервю! Желаем Ви незабравимо лято, изпълнено с много положителни емоции, а Вие какво бихте пожелали на читателите на GlasNews.bg?

- Благодаря ви и аз! На първо място пожелавам здраве! Нека не забравяме, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и за нея трябва да се полагат редовни грижи – да бъде добре хидратирана, почистена и поддържана. Изключително важно е и да наблюдаваме кожата си (всяка една промяна може да е сигнал за нещо по-сериозно) и при проблем да потърсим мнението на специалист дерматолог.