Основните проблеми, с които се сблъскват повечето хора през есента, са влошаването на кожата на ръцете. Кожата става груба, неприятна на допир, появяват се пукнатини. Възможно ли е да се предотврати това състояние и как правилно да се грижим за ръцете през студения сезон, за да запазим здравето, красотата и младостта на кожата. Отговори на тези въпроси дава Инна Цимбаленко, дерматовенеролог.

Метеорологичните условия се променят: спад на температурата, повишена влажност и студен вятър, пресушен въздух в апартаменти и офиси - всички тези фактори допринасят за нарушаване на защитната функция на нашата кожа. Кожата на ръцете започва прекомерно да губи влага и защитна бариера, поради което се появява сухота, зачервяване, лющене, а понякога дори и пукнатини. Всичко това причинява значителен дискомфорт. Ето защо през този период кожата на ръцете се нуждае от специални грижи. Можете да й помогнете, като следвате прости правила:

  • използване на лавандула/синдет (почистващи гелове, които не съдържат дразнители) за почистване на кожата, за да се предотврати изсушаването на кожата;
  • използване на омекотяващи, овлажняващи емолиенти.

"Те ще помогнат за поддържане на защитната функция на кожата и възстановяване на бариерата, така че влагата да не се губи и ръцете да са меки и овлажнени. Тези продукти могат да бъдат закупени под формата на крем, балсам или мляко. Продават се в аптеките. За студения сезон бих ви посъветвала да предпочитате крем с по-плътна текстура, но ако не ви е удобно, можете да вземете балсам или мляко", съветва Инна Цимбаленко.

Трябва да използвате тези продукти поне 3-4 пъти на ден. Поради факта, че те са необходими през деня, би било подходящо да имате малка кутийка или тубичка, която винаги да е под ръка. Това е, което ще предотврати дразненето на ръцете.

Снимка: Freepik

Сухота

През есента кожата на ръцете е засегната от много неблагоприятни фактори, включително студ, силен вятър и гореща вода. Те изсушават кожата на ръцете и могат да причинят доста неприятни проблеми. Не забравяйте да използвате кремове за ръце, не забравяйте ръкавиците и не мийте ръцете си с гореща вода.

"Ако ръцете ви са много сухи, има кремове с добавка на урея. Малък съвет: за ръце е по-добре да вземете кремове с 5-10% урея, можете да ги купите в аптека или ги поръчайте по интернет“, съветва дерматологът.

Зачервяване

„Ако кожата на ръцете ви е склонна към зачервяване през есенно-зимния период, тогава ви съветвам да имате в арсенала си и така наречените Cica кремове. Това са вид лечебни кремове, които съдържат азиатско централно растение и цинк. оксид, който ще овлажни добре и ще заздрави кожата. Тези кремове се предлагат от различни дермато-козметични марки. Трябва да се нанасят върху раздразнени участъци от кожата", подчертава лекарят.

Това се случва, когато забравите за ръкавиците и не предпазите ръцете си от студа. Грижата за ръцете трябва да бъде също толкова важна, колкото и грижата за лицето. Не забравяйте, че възрастта на жената се разкрива преди всичко по ръцете.

Снимка: Freepik

Защита от студ

„Когато навън е студено, трябва да нанесете колд кремове (кремове, които имат плътна текстура и предпазват от студено дразнене) 30 минути преди да излезете навън, но можете да нанесете емолиент с богата консистенция или петролно желе - ще бъде същото”, отбелязва за "Фокус" Инна Цимбаленко.

Някои колд кремове съдържат пчелен восък, така че тези, които имат алергична реакция към мед или пчелни продукти, трябва да избягват използването на такива продукти.

Ръкавици

Дерматологът отбелязва, че ръкавиците ще помогнат за допълнителна защита на кожата. Избягвайте допълнително дразнене на кожата с химикали или продължително излагане на гореща вода. За целта трябва да използвате специални ръкавици, които ще предпазят кожата ви от негативните ефекти на химически или температурни фактори.

Управление на стреса

"Стресът също влияе върху състоянието на нашата кожа, така че друг съвет би бил да се научите как да управлявате стреса или да намалите влиянието му върху живота си. Тук ще бъдат подходящи техники за медитация или релаксация, правейки любимото си нещо", съветва лекарят.

Ако видите, че състоянието на кожата се влошава и основната терапия с овлажняващи и защитни средства не дава резултати, свържете се с дерматолог. Лекарят ще избере за вас схема на лечение, която ще ви помогне да върнете мекотата и добрия вид на ръцете си.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Getty Images