Според диетологът и блогърка Жана Фрай, пигментацията на кожата или така наречените старчески петна, често може да се появи поради хормона естроген.

Той влияе върху активността и броя на кожните клетки на меланоцитите. А те от своя страна започват трескаво да се делят, поради което на кожата се появяват тъмни участъци.

„Такива хормонални нарушения също могат да доведат до такива сериозни женски заболявания като миома, кисти на яйчниците, ендометриоза, новообразувания в гърдите и матката“, предупреждава Жана Фрай.

Тези жени, на които започнат да се появяват на кожата по-тъмни области, спешно трябва да се подложат на преглед - да им се направи тазова ехография, мамография. Освен това е добре тези прегледи по принцип да се правят профилактично поне два пъти в годината.

Освен това Яна Фрай дава хранителни съвети.

Диетата трябва да включва зеленчуци и храни, богати на здравословни мазнини, например авокадо, зехтин, ядки. Важно е да се спазва адекватен режим на пиене. Жените трябва да пият минимум един и половина литра вода, а в жегата - с литър повече над нормата, съветва специалистът.

Според нея, за да се нормализира производството на естроген, е по-добре жените да отказват контакт с пластмасови съдове и предмети, както и козметика, която може да съдържа вредни съединения - парабени и фталати.

Източник: zdrave.to