Лукът е незаменим продукт в много кухни по света. И освен изразен вкус, той има много полезни качества. Например лукът често се използва в народната медицина.

В кои случаи обаче този зеленчук наистина помага и кога може да навреди?

Смята се, че лукът укрепва имунната система и предпазва от вируси и бактерии. Той съдържа полезни вещества с бактерицидни свойства, както и витамини и минерали, които носят неоспорими ползи за здравето. 

Въпреки това, не си слагайте сок от лук в носа при настинка. Такива манипулации няма да помогнат да се избегне инфекция, а може да повредят лигавиците и да се предизвика дразнене.

Лукът откроява вкуса на месо, риба, използва се в салати и супи. Не всеки обича а го яде в суров вид, тъй като провокира появата на лош дъх.

Пресният лук, изяден в големи количества на празен стомах, може да предизвика дразнене на стомашната лигавица и разстроено храносмилане. Могат да се появят киселини и гадене.

С повишено внимание трябва да хапват лук хората с хипертония, астма, както и при остри или хронични заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Лукът произхожда от Азия и Близкия Изток и се смята, че отглеждането му датира още от преди 5000 години. Древните египтяни, например, използвали лука не само като разменна монета, но и го почитали, тъй като вярвали, че той ще им даде вечен живот. Ето защо египтяните поставяли лук в гробниците, защото смятали, че по този начин мъртвите ще вземат лука със себе си и той ще им осигури живот след смъртта. За лук се говори още в древни текстове на римляните, гърците, индийците, китайците и шумерите.

Днес използваме лука главно в готварството, макар че той може да бъде и чудесно средство за лечение на определени заболявания.

Най-общо лукът може да бъде разделен в следните разновидности:

Жълт лук: Той има най-сладкия вкус, златиста обвивка и бледожълт цвят във вътрешността. Подходящ е за различния ястия.

Червен лук/Лилав лук: Неговият вкус е най-остър и не може да бъде съхраняван дълго време. Използва се в салати, някои ястия и в сандвичи.

Бял лук: Неговата обвивка, както и вътрешността му са бели. Има мек вкус и може да се консумира както суров, така и варен. В мексиканската кухня се използва най-вече бял лук.

Зелен лук/Пресен лук/Праз лук: Той е подходящ за консумиране в суров вид, както и като добавка в различни ястия.

Лукът е богат на сяросъдържащи съединения, които всъщност са отговорни за силната му миризма и неговите лечебни свойства. Лукът също така може да се гордее с високи нива на флавоноиди - особено кверцетин, който е антиоксидант. Освен това в лука има витамин В6, витамин С, витамин В7 (биотин), витамин К, фолиева киселина, хром, калций и фибри.

Защо е полезно да ядем лук всеки ден?

Ако консумирате лук, то добре е да знаете, че ще извлечете максимума от неговите полезни хранителни вещества, ако го консумирате суров. Все пак и термално обработеният лук запазва част от важните си свойства, така че прибавяйте лук в колкото може повече от ястията, с които се храните.

Някои от ползите за здравето на лука са:

- Действа като антибиотик и има антисептични свойства.
- Облекчава болки, възпаления и спазми.
- Има диуретично действие и подобрява работата на храносмилателната система.
- Понижава лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и от инсулт.
- Защитава срещу туморни образувания и широк спектър от ракови заболявания.
- Предотвратява стомашни язви, стимулира движението на червата и подобрява лошото храносмилане.
- Облекчава респираторни заболявания като кашлица, настинка, грип и бронхит.
- Има антиалергично свойство, поддържа костите здрави, предотвратява риска от анемия, образуване на кариес и инфекции в устната кухина.