Всяка година през месец юни светът празнува Световния ден на кръводарителя. Това е денят, в който благодарим на всички благотворителни донори за техните животоспасяващи дарове. Това е денят, в който говорим за огромната нужда от редовни кръводарения и тяхното значение за осигуряването на качествени, безопасни и достатъчни кръв и кръвни продукти за нуждаещите се пациенти.

Даването на кръв има не само благотворителен смисъл. То се изразява в много директни дивиденти за здравето на даряващия.

Вижте кои са те:

1. Разкриване на потенциални здравни проблеми

Препоръчително е всеки да си прави редовно кръвни изследвания и профилактични прегледи, но реалността е, че малко хора го правят. Даряването на кръв е свързано с предварителното ѝ изследване, което може да разкрие подлежащи състояния, за които не подозирате.

2. Регулиране нивата на желязо

Тази полза е от значение особено за мъжете, които нямат естествен биологичен метод за опресняване на кръвта, какъвто е менструацията. Загубата на червени кръвни телца вследствие от кръводаряването налага ускореното производство на нови такива. Този процес консумира от железните запаси на организма и не само регулира серумните нива на феритин, но и „подмладява“ еритроцитите.

3. Намаляване риска от инфаркт

Според изследване, публикувано в American Journal of Epidemiology, кръвните донори се радват на 88% по-нисък риск от инфаркт на миокарда. Въпреки че изследването е проведено сред сравнително малко хора, зад наблюдавания ефект има правдоподобни механизми.

Известно е, че високите нива на желязо в кръвта могат да доведат до стесняване на кръвоносните съдове. По-ранни изследвания установяват, че намаляването на тези равнища води до по-ниска податливост на серумния холестерол към окисляване – един от рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания.

4. Намаляване на риска от рак

Освен всичко останало, желязото е и потентен катализатор на производството на свободни радикали. Твърде високите нива на оксидативен стрес, от своя страна, имат доказана роля в туморогенезата.

Затова регулирането на железните нива чрез кръводаряване могат да намалят риска от рак. Изследване в Journal of the National Cancer Institute открива, че при пациенти с периферна артериална болест имат два пъти по-ниска инцидентност на рак и смъртност, ако даряват кръв.

5. Психическо благосъстояние

Даряването на кръв, особено когато се практикува регулярно, може да се разглежда като форма на доброволчество и кауза.
Психологията е категорична, че подобен тип редовна алтруистична практика има сериозни ползи за умственото здраве. Излизането на човек от обичайната му рутина и участието в добронамерени и ползотворни кампании или ритуали стимулира отделянето на редица химикали в мозъка и непосредствено води до повече щастие. В дългосрочен план е демонстрирано, че доброволците са с по-нисък шанс от депресивни състояния и самота.