Прекаляването с нещо често води до странични ефекти. Това се отнася дори за полезни и жизненоважни неща, като витамините.

Приемът на твърде много витамини може да има неприятни или сериозни странични ефекти, а някои витамини изобщо не трябва да се приемат под формата на добавки. Ето какви са последствията от прекомерното им количество.  

Разстройство

Първият знак, че сте приели твърде много витамини или добавки, обикновено се отразява на стомашно-чревния тракт. Възможно е да изпитате гадене, повръщане или диария. Това може да означава, че сте приели витамин на празен стомах, който е по-добре да се пие с храна или че приемате повече добавки, отколкото тялото ви трябва да поеме.

Винаги е добра идея да говорите с вашия лекар, преди да започнете прием на витамини или добавки.

Косопад

Това е един от страничните ефекти, свързани с приемането на твърде много витамин А, който е мастноразтворим. За разлика от водоразтворимите витамини – от които тялото елиминира излишъка в урината, мастноразтворимите витамини се съхраняват в телесните мазнини.

Ако приемете твърде много, това може да доведе до токсичност. Другите мастноразтворими витамини са D, E и K и трябва да внимавате да не превишавате препоръчителната дневна доза от всеки.

Проблеми с нервите

Приемането на твърде много от определени витамини, като витамин В6, може да доведе до проблеми с нервите, като невропатия (изтръпване). За да избегнете това, не приемайте повече от препоръчителната дневна доза.

Прекомерно кървене

Друга потенциално опасна мултивитаминна съставка е витамин Е. Освен ако нямате причина да го приемате, не трябва да го правите, пише Profit.bg. Витамин Е разрежда кръвта, което може да превърне леките наранявания в сериозни епизоди на кървене.