Случвало ли ви се е да спите цели осем часа, но да се събудите с чувство на умора, сякаш сте изкарали цяла нощ? Ако е така, може да сте изпитали това, което е известно като неосвежаващ сън.

Неосвежаващият сън, известен също като невъзстановителен сън, е точно това, което звучи: сън, който не презарежда тялото и мозъка достатъчно, за да ви помогне да се почувствате отпочинали. Хората, които го изпитват, „се чувстват също толкова уморени, колкото са били преди да заспят“, казва Томас Рот, основател на Центъра за изследване на нарушенията на съня в Henry Ford Health в Мичиган.

Ето какво трябва да знаете за неосвежаващия сън и какво да направите, ако го изпитате.

Какво точно е неосвежаващ сън?

Хората с безсъние се борят да заспят и често болезнено осъзнават колко време са прекарали в леглото будни. Това не е непременно случаят с неосвежаващия сън. Страдащите може да се събудят с чувство на умора, дори ако са заспали бързо и изобщо не са станали през нощта - с други думи, може да спят достатъчно дълго, но сънят не върши работата си.

„Много пъти хората се чувстват като: „Няма значение колко дълго спя. Събуждам се и се чувствам сякаш ме е прегазил камион.“, казва д-р Соня Шютц, невролог, специалист по медицина на съня в Здравния университет на Мичиган.

Какво причинява неосвежаващ сън?

Неосвежаващият сън може да бъде симптом на по-голям медицински проблем, като синдром на неспокойните крака, фибромиалгия, миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора. Някои лечими нарушения на съня, като хиперсомния, сънна апнея и нарколепсия, също водят до прекомерна умора през деня, дори ако някой е спал много предната нощ.

„Ако сънят е хронично неосвежаващ, имате нужда от медицинска проверка“, за да изключите тези и други състояния, казва д-р Лусинда Бейтман, основател на Bateman Horne Center в Юта.

Но някои хора изпитват неосвежаващ сън без ясна медицинска причина. Изследователите не са напълно сигурни защо това се случва, но в основата си проблемът изглежда е свързан с неадекватна дълбока, възстановителна почивка, казва Шютц.

По време на една средностатистическа нощ някои преминават през четири до шест цикъла на сън, всеки от които включва четири различни етапа на сън. Дълбокият сън, който помага на тялото и мозъка да се възстановят, се случва към края на всеки цикъл на сън. „Има известно количество дълбок сън, което е необходимо за добро качество на съня“, казва Шютц. Хората, които изпитват неосвежаващ сън, може по някаква причина да не го получат достатъчно, оставяйки ги уморени през деня.

Защо? Една от възможностите е, че някои хора изпитват „микровъзбуждане“ през цялата нощ, събуждайки се многократно, но толкова кратко, че не го помнят до сутринта, казва Рот, който е изучавал невъзстановителния сън. (Добре известно е, че това се случва при пациенти със сънна апнея, които могат да се събуждат десетки пъти на час.) И понякога, казва Рот, мозъчните вълни, които обикновено се наблюдават в будно състояние, „натрапват“ дълбокия сън, потенциално увреждайки цялостното качество на съня.

Хроничният стрес, безпокойството, болката или дисфункцията на нервната система също могат да влошат качеството на съня, казва Бейтман. Начинът на живот и факторите на околната среда също могат да имат голямо значение. Фоновият шум и околната светлина могат да доведат до по-лош сън, казва Шютц, както и пиенето дори на малки количества кофеин и алкохол.

Какво да правим с неосвежаващия сън?

Всеки има случайни нощи на лош сън, което води до сънливост на следващия ден. Но ако постоянно се борите с невъзстановяващ сън, струва си да погледнете внимателно своите навици и хигиена на съня.

Първо, уверете се, че наистина спите достатъчно, казва Шютц. Някои хора смятат, че се нуждаят от по-малко от препоръчителните седем до девет часа на нощ, но в действителност се разхождат хронично лишени от сън. „Много пъти недостатъчният сън се чувства като неосвежаващ сън“, казва Шютц. За да проверите дали сте добре отпочинали, тя предлага, пропуснете настройването на алармата си в почивния ден и вижте колко късно ще се събудите без нея. Ако спите до късно, това е сигнал, че тялото ви трябва да навакса почивката си.

След това разгледайте всички лекарства, които използвате. Хапчетата за сън и други видове лекарства, отпускани с рецепта, както и лекарствата без рецепта като мелатонин, могат да имат ефект на „махмурлук“, който води до сутрешна замаяност, което може да създаде или да влоши усещането за неосвежаващ сън, казва Бейтман. Ако сте на необходимото лекарство, което ви кара да се чувствате размити сутрин попитайте Вашия лекар дали има начин да сведете до минимум страничните ефекти.

И, разбира се, струва си да опитате да приложите класическия съвет за сън, който вероятно сте чували милион пъти, но вероятно все още не следвате докрай. Ограничете консумацията на кофеин и алкохол; стойте далеч от телефона си близо до времето за лягане; създайте успокояваща рутина за лягане и се стремете към постоянни часове на сън и събуждане; и се опитайте да спите в хладна, тъмна и тиха стая. Практиките за внимателност и релаксация, които минимизират стреса и безпокойството, също допринасят много за по-добър сън, добавя Бейтман.

Ако сте направили всички тези неща и все още чувствате, че сънят ви не е възстановителен, до степен, че нарушава ежедневието ви, струва си да посетите лекар. Лекарят може да потърси основните медицински причини - и, да се надяваме, да ви помогне да се приземите на режим, който ви кара да се чувствате подмладени сутрин.

Превод: GlasNews

Снимка: GettyImages