Какво може да е по-добро от ледената Coca-Cola в горещ летен ден? Тази напитка е наистина страхотна и притежава уникален вкус.

Въпреки това нейните положителни качества свършват дотук. Най-вероятно много хора знаят, че Coca-Cola е доста вредна напитка.

Но знаете ли какво всъщност се случва с нашето тяло, само един час, след като се консумира?

Напитките със захар повишават кръвното

Удар по организма

Мелтем Хейтиноглу е доктор по медицина, експерт в областта на бизнес администрацията, ендокринолог и доцент по медицина в Университета в Чикаго.

Д-р Мелтем провежда собствени изследвания, които помагат да се установят последствията от пиенето на кока-кола върху нашето.

Според специалиста, когато изпием 500 милилитра от тази газирана напитка, тялото ни получава голям удар. Това се дължи на огромното количество захар в тази напитка. 

Газирани напитки увреждат органите ни

За възрастен, половин литър Кола може да се сравни с режим на хранене с високо съдържание на въглехидрати.

Поражения върху тялото първо претърпява панкреаса. Той просто не е в състояние да произвежда толкова инсулин, който да синтезира цялата захар и да захрани нашите мускули с енергия.

Вместо това глюкозата се натрупва като мазнина в черния дроб. След това бъбреците влизат в процеса, който се опитва да премахне излишната захар чрез урината, което безмилостно дехидратира тялото.

Коктейлите - бедствие за организма

Зависимост

Както виждате, последствията от употребата на Кока-кола са много плачевни за нашето тяло. Това обаче не е най-лошото.

Според Мелтем Хейтиноглу, основната заплаха е, че захарта, съдържаща се в тази напитка, може да предизвика пристрастяване.

Ако редовно пиете Кока-кола, то вече след кратък период от време половин литътр няма да ви е достатъчен, за да утолите жаждата си. Според проучване на Националния институт по здравеопазване, захарта може да предизвика още по-голяма зависимост от например кокаинът./Zdrave.to