Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година. А когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията, обяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

"Разчитаме много на ваксината срещу COVID-19. Това е един от начините за овладяване на респираторните вирусни инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение", заяви той и коментира пусната вече руска ваксина.

"Преди седмица в авторитетното медицинско списание "Лансет" излезе първото официално съобщение за руската ваксина, че всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор като антитела и клетъчен имунитет. Това означава, че има светлина в тунела. За съжаление ваксината е жива и за онкоболните може да не е подходяща", предупреди професорът.

Той припомни, че България е подписала договор за ваксина с "Астра Зенека". 

По думите му разумните хора вече знаят какви са правилата и 90% от тях ги спазват.

"10% са хора, които се чувстват незначими, и искат да направят нещо, с което да направят впечатление. Проблемът е там, че маската е по-добре на лицето на този, който може да зарази", посочи Кантарджиев.

"Когато много се говори за нещо и се нагнетява напрежение. Същото беше преди Великден", каза той във връзка с предстоящия присъствен старт на учебната година, като препоръча на  местата, където има струпване на ученици, да се носи маска.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че трябва да сме благодарни на горещото и сухо време.

"Стане ли студено трябва да се научим да носим маските. Пушачите са с по-нисък риск, защото пушенето води до по-малко рецептори в клетките, а рецепторите хващат вируса. Който си пуши, да продължава да си пуши. Политизира ли се медицински проблем и вече прозират други интереси", обобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.