Три седмици преди изборите коронавирусът се скри. Случаите със заразени намаляха драстично. България вече е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията в Европа.

Новината за намалелите случаи на заразени с коронавирус съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, но предупреди за евентуално увеличение на заразените още през лятото.

Министър Кацаров за зелената ковид карта: Това не бива да ни успокоява!

"Ако се отпуснем и не спазваме противоепидемичните мерки, със сигурност вълната ще дойде по-рано от есента. Ако си правим ваксините, за да се увеличава защитеното население и помним, че вирусът е между нас, мисля, че можем да избегнем негативния вариант.

Действително има намаление на случаите, но не трябва да се успокояваме, защото когато около нас ври и кипи, у нас също няма да остане дълго време спокойно. Намалението на случаите се дължи на многофакторните усилия, които дават резултат. Но това едва ли ще остане твърде дълго така", посочва пред "Труд" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Ива Христова.

Вече има Делта плюс! Разкриха 20 случая на инфекцията с новия щам

"Имаме основание да смятаме, че през есента още с първото застудяване на времето, както и с евентуалното разпространение на други варианти в нашата страна, можем да очакваме повишаване на заболеваемостта", отбелязва още тя.

Индийският вариант все още не е разпространен у нас и ескпертите допускат, че изолираният случай в Плевен е единичен, но в следващите месеци е очаквано щамът "Делта" на коронавируса да започне да циркулира и у нас.

"Делта"-та ли ще ни довърши? Експерт заговори за нова ковид криза

Общо четири са най-разпространените щамове на Sars-Cov-2 по света - Британски, Южноафрикански, Бразилски и Индийски.

"През цялото лято ние ще правим насочени изследвания именно на хора, идващи от чужбина и с някакви симптоми, за да следим заболеваемостта", твърди още проф. Христова.

Експертите са категорични, че точно летните месеци са най-подходящи за ваксинация, за да се избегне евентуално нова вълна на заразата след 3 месеца.

"Това е с цел да има достатъчно време за поставяне на първата доза, за поставяне на втората игла, тъй като имунитетът се изгражда след около 2 седмици от поставянето и на втора доза от ваксината. Еднодозовата ваксина също има период за изграждане на имунитет", каза още директорът на НЦЗПБ.