Разходките в хубаво време на морски или горски въздух ще донесат много ползи за физическото и психическото здраве на бременната жена и бебето, но бъдете внимателни с ултравиолетовите лъчи.

При бременна жена хормоналният фон се променя, така че слънчевите лъчи могат да провокират пигментация, припадък, преждевременно раждане и намаляване на имунитета.

Кога бременните жени трябва да откажат да пътуват и да правят тен на плажа? 

Лекарите съветват да бъдете внимателни при заплащващ аборт; токсикоза и оток през втората половина на бременността; предлежание на плацентата.

Ако се чувствате добре, почивката в морето или в близост до реката не е противопоказана. Но си струва да запомните, че по време на бременността кожата става по-чувствителна към слънчевата радиация, следователно, всички рискове, свързани с излагането на слънце, се увеличават.

Как да се защити бременната жена от ултравиолетово лъчение на плажа?
Не забравяйте, че излагането на слънце в малки количества е полезно, в големи - провокира рак и ускорява стареенето на кожата.

Избягвайте излагането на слънце от 10:00 до 16:00 ч. Ако наистина искате да правите слънчевите бани, най-добре е сутрин или вечер.

Не лягайте на пясъка, тъй като съдържа вредни бактерии, които могат да причинят възпаление във влагалището (отпуснете се на шезлонг).

Защитете корема и гърдите си от слънцето. Изберете широки бански костюми, туники с дълги ръкави и шапки с широки периферии.

Плувайте само на онези плажове, където е позволено.

Не плувайте в затворени водоеми, за да избегнете заразяване с инфекциозно заболяване.

Плуването е полезно за бременни жени, тъй като намалява подуването и болките в гърба.

Не забравяйте да използвате слънцезащитни кремове, които трябва да се прилагат 15 минути преди излизане навън и да се подновяват след всяка баня. Нанесете крем върху всички открити участъци на тялото. Слънчевият крем не отменя използването на плътни дрехи с дълги ръкави, шапки с широка периферия и висококачествени слънчеви очила.

Престоят на плажа при температура над +30 °C не се препоръчва.

По време на бременността е по-добре да изоставите дългите екскурзии, туризъм, гмуркане, изкачване на планини и екзотична храна, пише e-zdravey.

В горещо време яжте повече зеленчуци и плодове, особено тези, които съдържат антиоксиданти: моркови, ябълки, домати.

Отделно си струва да споменем опасностите от получаване на тен по време на бременност в солариум. Този метод се счита дори за по-опасен от естествените ефекти на слънцето. Солариумът може да причини усложнения, пигментация и рак на кожата.