Здравното министерство и медиатори предприемат мерки за ваксиниране на ромското население, защото се оказва, че под 10% от тях се е ваксинирало срещу К-19 досега, а интересът продължава да е изключително слаб.

Оказва се, че тарторите в махалите пускали слухове, че с препаратите срещу COVID ще ги чипират или ще ги стерилизират.

"Сред населението битуват митове, хората от малцинствата са уплашени, страх ги е, че ще имат странични последствия", коментира зам.-здравният министър Александър Златанов след работна среща с ромски медиатори и други здравни експерти.

Той обясни, че в кампанията по убеждаването на малцинствените групи ще се включат представители на шоубизнеса, както и религиозни водачи.

Причината е, че ромите не вярват, че има такова заболяване, а за имунизацията смятат, че ще ги убие, разказват повечето от местните лидери в махалите.

"Тази дезинформацията, че "някой ще ги чипира, ще ги проследява по този начин, ще ги стерилизира, ги отказва", отбеляза здравният медиатор в РЗИ-София Христо Николов.

"Не ме е страх, просто съм като стомана и не ми трябва ваксина, не ми трябва нищо. Ваксини са за такива, които се плашат", споделя един от ромите пред Bulgaria ON AIR.

"Съмнявам се в тези ваксини, много свидетелства има за това, че след ваксиниране хората се разболяват и получават някакви странични болести", казва друг жител на една от ромските махали и пита дали ако се ваксинира ще получи за това пари.

До имунизационните кабинети няма да отиде и певецът Сашо Роман.

"Аз съм един от тези, които няма да се ваксинират, не че ме е страх. Но аз съм с придружаващи заболявания, които не ми позволяват да се ваксинирам", обясни той.

А в събота е организиран мобилен пункт, където жителите на столичния кв. "Христо Ботев" ще могат да се ваксинират.

Здравните власти напомнят, че могат да се имунизират безплатно и тези, които не са здравно осигурени. Уверяват и че децата без специфични заболявания могат спокойно да бъдат ваксинирани, след като препаратът на Pfizer беше одобрен и за деца над 12 години.