Все по-голяма част от населението има проблеми с кръвната захар и хората развиват диабет. Освен познатия инсулин има и алтернативни начини за контролиране на хипергликемията, като един от тях е чрез натурални елементи. Онлайн магазин Biotica.bg споделят кои билки за диабетици са полезни и са подходящи за прием под всякаква форма.

Какво значение има приемът на натурални съставки за диабета

Хипогликемията е състояние, което се среща често както сред младите, така и сред по-възрастните хора и води до загуба на на способността за усвояване на глюкозата в организма. Диабетът е необратима болест, която изисква не само прием на лекарства, но и промяна в начина на живот, и по-специално храненето. 

Съществуват билки и добавки, които доказано водят до понижаване и поддържане на ниско ниво на кръвната захар. Те са полезни за прием не само от диабетици, но и от хора, намиращи се в преддиабетно състояние.

Понякога, когато се намирате в състояние, в което нямате установено заболяването, но имате повишена кръвна захар, можете да използвате натурални съставки, които да служат за регулатор. Основно предимство на такъв тип билки, които помагат при диабетно и преддиабетно състояние е, че те нямат лекарствен произход, не вредят на здравето, а могат само да го подпомогнат по естествен начин.

Билките, които са полезни при хора с диабет

Понякога лекарствата, колкото и да са ефективни, имат както благоприятни въздействия върху организма, като регулиране на съответния проблем, така и недостатъци – имат синтетичен състав и в някои случаи се получават странични ефекти. За щастие, съществуват

билки, които могат да се консумират като добавка към хранителния режим, а повечето от тях присъстват често в приготвянето на много ястия. Основно тези билки са:

  • Лайка – тази билка често се използва за приготвяне на чай и отвари. В краткосрочен и дългосрочен план, употребата на лайка потиска действието на захарта и се явява като натурален регулатор;
  • Розмарин – тази подправка се използва активно в готвенето и овкусяването на месо, като освен вкусови преимущества, розмаринът действа положително и при диабетно и преддиабетно състояние;
  • Кимион – подправката се използва често в приготвянето на месни ястия, което от своя страна я прави лесна за приложение. Действа понижаващо на стойността на захарта в кръвта, което я прави подходяща за консумиране от хора, диагностицирани със заболяването;
  • Канела – тя има специфичен вкус, използва се в множество десерти и някои основни ястия и освен вкусови качества, притежава и полезни за здравето такива. Подобрява нивото на липиди, мазнини, глюкоза и инсулин. Тези благоприятни действия се основават на характеристиката, която канелата притежава, да позволява на транспортирането на захарта до всички клетки;
  • Джинджифил – може да бъде открит в народната медицина за лечение на настинки, болно гърло, а дори и при диабет. Джинджифилът и употребата му могат да понижат инсулиновата резистентност при диабет;
  • Копър – освен като подправка и допълнение към ястия, това растение се използва още от древността в медицината за регулиране на стомашните киселини и постигане на хипогликемичен ефект;
  • Женшен – използва се в традиционната китайска медицина и има множество положителни действия върху организма. Женшенът се счита за един от най-силните регулатори на кръвната захар от естествен произход.

Специалистите от Biotica.bg съветват, когато притежавате нива на глюкозата по-високи от референтните стойности, да предприемете действия за понижаването им. Тази превенция може да изиграе ключова роля във възпрепятстването на диагностициране с диабет. Посочените добавки са лесни за приложение, под формата на ястия и напитки, а дългосрочното им използване може да повлияе положително върху здравословното ви състояние.