За хората, които са имали COVID-19 или са имунизирани срещу него след ваксинация, делта щамът не е по-опасен от другите варианти на коронавируса, но най-често хората от рисковите групи умират заради него. Това разказа молекулярният биолог, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов" Сергей Харитонов.

- Той просто се разпространява сред рисковите групи много активно. От него хората, които вече са ваксинирани например или са били болни, вече не умират. 

Но хората на възраст, хора с утежнени заболявания, които нямат имунитет, умират от него по-често, защото той достига до тях по-бързо и ги заразява“, коментира ученият.

По-рано руският вицепремиер Татяна Голикова заяви, че смъртността в страната през юни 2021 г. се е увеличила с 13,9% в сравнение със същия месец през миналата година. Според нея това се дължи на увеличаване на честотата на COVID-19, причинено от делта щама.

Един от вариантите на коронавирус В.1.617 е открит за първи път в Индия през октомври 2020 г. Три от новите му варианти - B.1.617.1, B.1.617.2 ("делта") и B.1.617.3 - бяха идентифицирани по-късно. Делтовият щам се е разпространил на територията на много държави.

Лекарите са установили, че индийският щам на коронавируса може да се прояви като разстроен стомашно-чревен тракт. Основните симптоми на заболяването с индийския щам коронавирус са хрема, възпалено гърло и главоболие, пише zdrave.to. Сред най-опасните са образуването на кръвни съсиреци. Съобщава се също, че този щам на коронавирус е по-агресивен и болестта, която причинява, се развива по-бързо.