Хубавият сън е изключително важен за здравето ни и обратно.

Неправилната поза по време на сън може да причини дискомфорт и да допринесе за развитието на опасни заболявания в дългосрочен план, предупрежди неврологът-сомолог Елена Царева.Тя посочи кои пози на тялото трябва да се избягват.

Хората често свикват да спят в една и съща поза, но понякога това е вредно за здравето. Например, позицията настрани е най-полезна от медицинска гледна точка, но натискът върху лявата страна на тялото може да има неблагоприятен ефект върху човек със сърдечно заболяване, като за такива хора е по-добре да лежат на дясната страна, каза Царева.

"Позицията настрани е по-физиологична и предпочитана по време на сън. Тази позиция е най-бързият начин за отстраняване на метаболитните отпадъци. По принцип можете да спите на лявата или на дясната си страна; гръдният кош ви предпазва еднакво и от двете. Единствените ограничения за лявата страна са за хора със сърдечни проблеми, например кардиопулмонална недостатъчност", обяснява неврологът пред БГНЕС.

Спането по гръб не е подходящо за тези, които имат дихателни пристъпи по време на сън. Ако страдате от хъркане, позицията по гръб също е нежелателна.

Спането по корем е най-вредно, смята лекарят. По-специално, ако човек остане в това положение дълго време, гръбначният му стълб страда.

"Гръбначният стълб не е във физиологична позиция: някои мускули се разтягат прекалено много, а други се пренапрягат и това може да доведе до болки във врата и главата сутрин", поясни Царева.

Най-опасното обаче е, че навикът да се спи по корем може да наруши метаболитните процеси в тялото.

"Проучванията показват, че отделянето на вредни метаболитни продукти, които се натрупват през деня и се изхвърлят през нощта, се спират в областта на стомаха. Ако тези метаболитни продукти се натрупват, като например протеинът амилоид, в дългосрочен план това може да допринесе за развитието на демиелинизиращи заболявания, като болестта на Алцхаймер", обясни Царева.