Много хора са изненадани да открият колко калории се изгарят по време на сън. Въпреки че сънят изисква много по-малко енергия от повечето дейности през деня, той все още е активен период за мозъка и някои други телесни функции.

Точният брой изгорени калории при сън зависи от сложно взаимодействие между сън, диета, упражнения и други променливи.

Като много приблизителна цифра човек изгаря около 50 калории на час докато спи. Всеки човек обаче изгаря различно количество калории по време на сън, в зависимост от личната си основна метаболитна скорост (BMR).

Базалната скорост на метаболизма се отнася до енергията, необходима за основни функции като дишане, кръвообращение, регулиране на температурата и клетъчен растеж и възстановяване. При повечето хора основната скорост на метаболизма е приблизително 80%

от общите изгорени калории за един ден. Самият мозък изгаря глюкозата за енергия, което представлява около 20% от калориите, които консумираме, докато сме в покой.

Изчисляването на точната базална скорост на метаболизма изисква използването на калориметър. Калориметърът измерва количеството енергия, която се консумира, като анализира кислорода и въглеродния диоксид, които се вдишват и изхвърлят от тялото.

Човек може обаче да получи груба представа за базалната скорост на метаболизма си, като използва едно от няколкото уравнения. Едно от най-често срещаните е уравнението на Харис-Бенедикт, което се основава на тегло, височина, възраст и пол:

Мъже: BMR = 66,5 + (13,8 x тегло в кг) + (5 x височина в cm) – (6,8 x възраст в години)

Жени: BMR = 655 + (9,6 x тегло в кг) + (1,8 x височина в cm) – (4,7 x възраст в години)

Резултатът дава основната скорост на метаболизма, докато човек е буден за период от 24 часа. За да се изчисли приблизително колко калории се изгарят за час сън, се разделя числото на 24, за да се получи почасовата ставка, след което се умножава по 0,85, за да се отчете по-ниската скорост на метаболизма по време на сън.

Въпреки че прави разлика между мъже и жени, уравнението на Харис-Бенедикт не взема предвид генетиката, расата, хормоните, съотношението мускули към мазнини или медицински състояния.

Не всички етапи на сън изгарят еднакво количество калории. Докато основните функции като дишане и кръвообращение продължават през цялата нощ, енергийните нужди на тялото намаляват и намаляват.

Най-енергийно интензивният етап на съня е сънят с бързо движение на очите (REM). По време на REM сън сърдечната ни честота се ускорява и мозъкът ни показва модели на активност, подобни на нивата през деня. Повишената мозъчна активност изисква повече глюкоза, което води до по-висок метаболизъм, пише puls.

За разлика от това, в трети етап на „дълбок“ сън сърдечната честота, дишането, телесната температура и мозъчната активност намаляват до минимум. Това е моментът, когато хормонът на растежа се освобождава и се смята, че третият етап на съня играе важна роля за имунната система. Мозъкът обаче се нуждае от по-малко глюкоза по време на третия етап на съня, така че метаболизмът обикновено е най-нисък.