„Преследва ме сериен убиец и през последните няколко години имам същия“, според канадски пациент. „Той има краката ми или нещо подобно. Все още мога да усетя нещо по краката си, дори когато съм буден.“, продължава той.

Друг английски пациент описва кошмари , където „не мога да дишам и все едно някой седи на гърдите ми“. Още една споделена история за „наистина гадни“ видения с насилие в съня им.

„Ужасни, като убийства, кожа да пада от хората“, каза един ирландски пациент за кошмарите си. „Мисля, че на колкото повече стрес е подложено на тялото ми, толкова по-ярко и лошо би било сънуването.“

Кошмари и „дневни кошмари“, съновидни халюцинации, които се появяват, когато сте будни, може да са малко известни признаци за появата на лупус и други системни автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, сочи ново проучване, публикувано в списание eClinicalMedicine.

Такива необичайни симптоми може също да са сигнал, че установено заболяване може да е на път да се влоши интензивно или да се „избухне“ и да изисква медицинско лечение, каза водещият автор на изследването Мелани Слоун, изследовател в отдела по обществено здраве и първична грижа в университета в Кеймбридж в Обединеното кралство.

„Това е особено вярно при заболяване като лупус, което е добре известно, че засяга множество органи, включително мозъка, но открихме тези модели на симптоми и при други ревматологични заболявания, като ревматоиден артрит и системна склероза“, казва Слоун.

Лупусът е дълготрайно заболяване, при което имунната система на тялото се разпада, атакува здрави тъкани и причинява възпаление и болка във всяка част на тялото, включително кръвни клетки, мозъка, сърцето, ставите и мускулите, бъбреците, черния дроб и белите дробове .

„Когнитивните проблеми и много от тези други невропсихиатрични симптоми, които изследвахме, могат да имат огромно влияние върху живота на хората, способността им да работят, да се социализират и просто да имат възможно най-нормален живот“, каза тя.

„Тези симптоми често са невидими и в момента не могат да бъдат тествани, но това не трябва да ги прави по-малко важни, за да бъдат взети предвид за лечение и подкрепа.“

Дженифър Мунд, асистент професор по медицина на съня, психиатрия и поведенчески науки в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет в Чикаго, която не е участвала в проучването, каза в имейл, че е доволна, че проучването се фокусира върху кошмарите. „Въпреки че кошмарите са много тревожен проблем при много медицински и психиатрични състояния, върху тях рядко се фокусира, освен в контекста на посттравматичния стресов синдром“, каза Мунд.

„Неотдавнашно проучване показа, че 18% от хората с продължителна COVID-19 имат чести кошмари и това се сравнява с общото разпространение на населението от около 5%“, каза тя. „Изслушването на гледната точка на пациента е от решаващо значение, така че изследванията и клиничните грижи да могат да се ръководят от това, което е най-важно за самите пациенти.“

Въпреки че изследванията в областта са доста нови, проучване от март 2019 г. установи, че пациенти с възпалителен артрит и други автоимунни и възпалителни заболявания също са имали кошмари и други разстройства на БДО съня, като парализа на съня. БДО е съкращение от бързо движение на очите, етапът на съня, в който хората сънуват информация и преживяванията се консолидират и съхраняват в паметта.

В това проучване един 57-годишен мъж си спомня, че е бил „заплашен от диви грабливи птици“ в кошмарите си, докато 70-годишна жена сънува, че племенникът й е в сериозна опасност, но не може да направи нищо, за да му помогне.

Новото проучване анкетира 400 лекари и 676 души, живеещи с лупус, и също така проведе подробни интервюта с 50 клиницисти и 69 души, живеещи със системни автоимунни ревматични заболявания, включително лупус. Изследователите открили, че 3 от 5 пациенти с лупус и 1 от 3 пациенти с други заболявания, свързани с ревматологията, са имали все по-ярки и изтощителни кошмари точно преди халюцинациите си. Тези кошмари често включват падане или нападение, хващане в капан, смазване или извършване на убийство.

„Щях да яздя кон, да обикалям и да изрязвам хората с меча си. Един от тях беше, че някой ме нападна и накрая прерязах гърлото им“, каза английският пациент.

„Изобщо не съм насилник. Аз дори не убивам насекомо“, продължи пациентът. „И стигнах до заключението, че вероятно аз се боря със собствената си автоимунна система… Сигурно се самонападам, това е единственото логично нещо, което мога да осмисля."

Системните автоимунни заболявания често имат набор от симптоми, наречени продроми, които се появяват като признаци на внезапно и вероятно опасно влошаване на състоянието. При лупус, например, главоболие, повишена умора, болезнени, подути стави, обриви, замаяност и треска без инфекция са добре известни признаци на предстоящо обостряне.

Разпознаването на тези предупредителни знаци е важно, каза Слоун, защото те позволяват „по-ранно откриване и следователно лечение на обостряния, някои от които могат да увредят органите и дори да бъдат фатални при пациенти с лупус“.

Въпреки това уникалните предупредителни симптоми като кошмари и дневни кошмари не са в диагностичните критерии за лупус или други заболявания, каза Слоун. Проучването установи, че лекарите рядко питат за подобни преживявания и пациентите често избягват да говорят за тях на своите лекари.

„Силно насърчаваме повече лекари да питат за кошмари и други невропсихиатрични симптоми – смятани за необичайни, но всъщност много често срещани при системен автоимунитет – за да ни помогнат да открием по-рано изблиците на болестта.“, каза главният автор на изследването Дейвид Д'Круз.