Експерти изготвиха списък с най-добрите храни, които могат да ви помогнат да се преборите с никотиновия глад.

Ябълки, моркови и целина

Един трик за спиране на желанието за пушене е да държите ръцете и устата си заети. Гризането на плодови и зеленчукови пръчици като ябълки, целина или моркови може да имитира повтарящото се действие на повдигане на ръка към устата ви, каквото всъщност е и при пушенето.

Плодовете и зеленчуците могат да влошат вкуса на цигарите, което означава, че ако запалите, след като сте хапнали, това няма да е толкова удовлетворяващо.

Хората, които отказват никотина, често установяват, че апетита им се е засилил и се борят да поддържат теглото си под контрол. Тъй като тези плодове и зеленчуци са предимно вода и фибри, те са страхотна нискокалорична опция, с която трудно ще прекалите.

Мляко, сирене и кисело мляко

Ако се опитвате да намалите ежедневния си прием на цигари, добавянето на млечни продукти към вашата диета може да бъде от полза. Установено е, че пушенето след консумация на млечни продукти може да остави неприятен вкус в устата ви.

Въпреки че точната причина за тази реакция все още се проучва, се смята, че е резултат от взаимодействието между лактозата, открита в млечните продукти и тютюневия дим. Най-често с този ефект се свързва млякото, но ако не сте фен, сиренето и киселото мляко също могат да свършат работа. Като направите пушенето по-малко приятно, може да се окажете по-малко склонни да запалите нова цигара.

Пуканки

Пуканките са друга нискокалорична закуска, която може да държи ръцете и устата ви заети. Внимавайте обаче, тъй като много купени от магазина пуканки са пълни с олио, масло или захар, което може да приема ви на калории.

Женшен

Женшенът, изглежда, може да бъде тайно оръжие в борбата срещу никотиновия глад. Изследванията показват, че тази съставка може да намали ефектите на никотина, правейки пушенето по-малко удовлетворяващо и следователно по-малко привлекателно. Чаят от женшен е популярен избор, но можете също да добавите женшен на прах към смутита или да използвате кореноплодния зеленчук в традиционни ястия като супа от пилешки женшен.

Пълнозърнести храни, пълни с фибри

Не е необичайно апетитът ви да се засили, след като изгасите последната си цигара. За да спрете тези желания, опитайте се да включите в диетата си храни с високо съдържание на фибри, като пълнозърнест хляб и зърнени храни.

Те ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Например, започнете деня си с купа каша с банан за допълнителен тласък на фибри, и го завършете с лют червен пипер, поднесен с кафяв ориз.

Пресни или замразени плодове

Когато за първи път се откажете от навика да пушите, обикновено изпитвате желание за храна и повишен апетит, често с новооткрита склонност към сладко. Въпреки че понякога шоколадовото блокче или пакетче сладкиши може да задоволи тези желания, от решаващо значение е да поддържате балансирана диета и да не ставате прекалено зависими от тези сладки лакомства.

Похапването на пресни или замразени плодове като грозде, ягоди и портокали може да помогне за ограничаване на желанието ви за захар.

Дъвки без захар или мента

Дъвченето на дъвка без захар или ментови бонбони също може да помогне в борбата с желанието за цигари, като държи устата ви заета и отвлича вниманието от усещането за празнота. Въпреки това е важно да избирате опциите без захар, тъй като захарта може да засили желанието ви за цигари, предупреждава Американското общество за борба с рака.

Превод: GlasNews.bg