Вероятно всеки знае за ползите за здравето от зехтина. В допълнение към своя богат и ароматен вкус в кулинарните изкушения, зехтинът играе ключова роля за осигуряване на дълголетие и общо благосъстояние.

Неотдавнашно проучване на приблизително 92 000 мъже и жени в САЩ изследва дали зехтинът е свързан с общата смъртност и смъртността по конкретна причина (смърт от определено заболяване).

По време на 28 години проследяване изследването показва, че участниците, които са консумирали най-голямо количество зехтин (повече от 1/2 супена лъжица, или 7 грама на ден), са имали 19% по-нисък риск от ранна смърт в сравнение с хората, които никога или рядко използван зехтин.

Как добавянето на зехтин към ежедневната ви диета може да допринесе за по-дълъг и здравословен живот, пише OnlyMyHealth.

Здраве на сърцето

Мононенаситените мазнини в зехтина, особено олеиновата киселина, са свързани с подобряване на здравето на сърцето, съобщава Journal of the American College of Cardiology. Редовната употреба на зехтин помага за намаляване на нивото на лошия холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: Freepik

Противовъзпалителни свойства

Зехтинът съдържа мощни антиоксиданти, като полифеноли, които се борят с възпаленията в тялото, сочат резултатите от изследване на учени от САЩ. Хроничното възпаление е свързано с различни заболявания, свързани с възрастта, а противовъзпалителните ефекти на зехтина могат да допринесат за по-дълъг и по-здравословен живот.

Здравето на мозъка

Проучванията показват, че мононенаситените мазнини в зехтина могат да имат защитен ефект върху мозъка. Консумацията на зехтин се свързва с по-нисък риск от когнитивен спад и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Снимка: Freepik

Профилактика на рака

Полифенолите и антиоксидантите в зехтина могат да играят важна роля в предотвратяването на някои видове рак, според проучване, проведено от Атинския университет. Редовната консумация на зехтин се свързва с намален риск от рак на гърдата и колоректален рак.

Управление на теглото

Противно на общоприетото схващане, че всички мазнини допринасят за наддаване на тегло, здравословните мазнини в зехтина всъщност помагат за контролиране на теглото. Зехтинът насърчава ситостта, намалявайки вероятността от преяждане.

Снимка: Freepik

Регулиране нивото на кръвната захар

В проучване, публикувано в списание Nutrition and Diabetes, зехтинът дава обещаващи резултати при регулиране на нивата на кръвната захар. Особено полезен е за профилактика и лечение на диабет, който може да повлияе на продължителността на живота.

Включването на висококачествен екстра върджин зехтин в ежедневната ви диета може да бъде проста, но ефективна стъпка към подобряване на цялостното ви здраве и потенциално удължаване на живота ви.

Превод: GlasNews.bg

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.