Според биолога и професор по системна биология в университета Джордж Мейсън Анчи Баранова, пациентите с коронавирус са изложени на риск да остареят преждевременно. Говорейки за една от сериозните последици от инфекцията, тя каза, че преждевременното стареене на тялото застрашава дори тези, които са претърпели лек COVID-19.

Съответните резултати са получени от група лекари, публикували изследванията си през ноември.

Изследователите са диагностицирали хората с умерен до умерен коронавирус. Всички пациенти са лекувани амбулаторно. Някои хора са били хоспитализирани, но не по показания, а тъй като по това време всички заразени бяха настанени в болници.

"Дори при хора, които са боледували много леко, у 70% е наблюдавана патология на някои вътрешни органи", цитира професор Анча Баранова РИА Новости. Основната патология, идентифицирана от учените, е мастната хепатоза - чернодробни проблеми - както и мастната дегенерация на панкреатичната тъкан.

По правило такива патологии се откриват при хора на 60-годишна възраст, а при тези, които са имали коронавирус, те са регистрирани още на 40-годишна възраст.

Баранова каза още, че COVID-19 "приближава старостта" и "взема ресурси". Тя е уверена, че са необходими повече изследвания за изследване на ефектите от коронавируса.