Учени от Норвегия установиха, че коронавирусната инфекция пет пъти увеличава вероятността от развитие на дългосрочни проблеми с паметта дори осем месеца след възстановяването. Медицинското проучване е публикувано в научното списание JAMA Network Open.

Съобщава се, че приблизително 82% от пациентите, които са се оплаквали от увреждане на паметта след коронавирус, са претърпели други нарушения в организма. Например инфекцията е причинила смущения в мозъка, включително треска, временно увреждане на паметта и намаляване на умствения капацитет.

Група лекари, ръководена от Арне Соорас от университета в Осло, проведе проучване, за да проучи как състоянието на паметта се променя на тези, които са имали коронавирус, повече от 13 хиляди доброволци са участвали в наблюдението. Изследванията показват, че всяка форма на инфекция значително увеличава вероятността от дългосрочни проблеми с паметта. В сравнение със здрави доброволци, бившите носители на коронавирус страдат от подобни проблеми четири до пет пъти по-често.

Превод: GlasNews.bg