Световната здравна организация обяви, че ще използва букви от гръцката азбука, за да кръщава с тях вариантите на коронавируса.

Целта е да се избегне обозначаване на мутациите със сложни кодове, както и да няма негативно отражение върху държавите.

Така вариантите от Великобритания, Южна Африка, Бразилия и Индия вече се казват съответно "Алфа", "Бета", "Гама" и "Делта", съобщи ДПА.

Пандемията далеч не е приключила, предупреди още генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус след края на годишното заседание на организацията, което се състоя онлайн.

"Реалността е, че ни предстои още много работа за прекратяване на тази пандемия", подчерта той.

Гебрейесус определи като окуражителен фактът, че случаите на заразяване и жертвите намаляват в световен мащаб, "но би било монументална грешка, за която и да е държава да мисли, че опасността е отминала".

Той подчерта, че е важно да продължи спазването на определени мерки като социална дистанция, миене на ръцете, носене на маски за лице, както и справедливото разпределение на ваксините.

СЗО неведнъж е критикувала богатите страни, които закупиха големи количества ваксини. В тях вече се ваксинират млади и здрави хора, докато бедни страни нямат достатъчно дози дори за здравни работници и изложените на повишен риск.

"Един ден, надяваме се скоро, пандемията ще е зад нас", подчерта Гебрейесус и допълни: "Психологическите белези обаче ще останат за тези, които са загубили близки, здравни работници, натоварени отвъд точката на пречупване и милионите хора от всички възрасти, подложени на самота и изолация".