Извънредни заседания на COVID щабовете в част от големите градове на страната.

Болниците започват подготовка за четвърта вълна на заразени и разкриване на допълнителни легла за заразени. А експертите предупредиха - това ще е пандемията на младите и неваксинираните.

Че идва пандемията на неваксинираните, потвърди съветникът на здравния министър - професор Мира Кожухарова.

Според нея през септември ще има бум на желаещи да се имунизират българи, но ще е късно за изграждане на стабилен имунитет.

И към момента страната ни е на последно място в Европа и на едно от последните места в света по брой ваксинирани с две дози - малко над 16%.

Заради бързото разпространение на "Делта" варианта по света обаче у нас вече се наблюдава плавен ръст на желаещите да се защитят българи. Това отчитат в един от най-големите пунктове за имунизации в столицата.

Вероятността за нова COVID вълна през есента с „Делта" варината е 90%

Все повече родители също пожелават ваксина за децата си над 12 години. В последните дни броят на идващите за ваксинация до пункта на болница "Света Анна" е нараснал.

"Заради увеличения наплив на хора се наложи да се отвори втори кабинет, за да могат да бъдат ваксинирани всички желаещи”, разказва пред "Труд" д-р Ивет Иванова. Но все пак имунизациите там остават двойно по-малко на ден в сравнение със зимните месеци.

Броят на ваксинираните ще скочи, когато има рязък скок в новите случаи на заразени, твърди епидемиологът проф. Кожухарова.

"В момента у нас е много спокойна епидемичната обстановка и може би това пък има негативно влияние върху нас, българите. Моята прогноза е, че през месец септември ще има опашки за ваксинация", смята тя.

Делта вариантът набира скорост. Ваксинираните и преболедувалите да са спокойни

"Министър Кацаров продължава да разчита на здравия разум на българите. Вече достатъчно много се изговори по тази тема – просто, като че ли сега е по-скоро моментът всеки да седне и да си помисли сам за себе си", каза още проф. Кожухарова.

А разликата между ваксинирани и неваксинирани вече се вижда сред пациентите в инфекциозните отделения.

"Има такова наблюдение - че не са ваксинирани. Нормалната логика в имунологията - тези, които не са ваксинирани, имат възприемчивост към вируса и ще боледуват", категоричен е д-р Петър Петров.