Отменят епидемичната обстановка в Пловдив. Това стана ясно след заседание на Областния оперативен щаб, съвместно с РЗИ.

Близо месец измина от първия етап на предприемане на мерки срещу грип и ОРЗ в областта. Към днешна дата данните вадят Пловдив от нивата за епидемична обстановка. Поради това въведените до петък мерки ще бъдат отменени предсрочно от четвъртък, предаде TrafficNews.bg.

Общата заболеваемост в Пловдив, както и тази в отделните възрастови групи е под критичните нива, като дори се наблюдава спад при заразяването на хора над 65 години.

Това е резултат от адекватните мерки и постепенното им наслагване, обясниха от Щаба. На срещата е станало ясно, че има достатъчно легла в болничните заведения и няма натиск върху спешната помощ и общопрактикуващите лекари. Затова решението на Щаба е, че може да се даде зелена светлина на профилактичните прегледи и имунизациите, които бяха отменени като мерки срещу разпространението на вирусите и грипа.

Лекар: Не посягайте към антибиотик при грип

"Има рязък спад на заболеваемостта, съответно остава свободно време за имунизации и прегледи на деца. Усеща се спокойствие в кабинетите, случаите не са много, затова напълно подкрепяме това решение“, поясни зам.-председателят на БЛС Христо Дипчиков.  

Областният управител Ангел Стоев обясни, че сега погледът му е насочен към 2 април, когато се надява да се проведат „едни и здрави и успешни избори“.

Това е най-честото усложнение след боледуване от грип