На територията на Китай отново избухна епидемия от коронавирус заради нов щам JN.1. Смъртността в страната расте. Това съобщава Daily Star.

Отбелязва се, че китайските крематориуми, във връзка с увеличаването на броя на смъртните случаи от болестта, работят нон-стоп, 24 часа в денонощието и ситуацията само се влошава.

Прави впечатление, че щамът на коронавируса, наречен JN.1, през последния месец обхвана почти целия свят и стана доминиращ в много страни. Великобритания и Китай са сред тези, където се регистрира най-често.

В доклада на Световната здравна организация се посочва, че този щам е класифициран като отделен вариант на болестта, който не е свързан с други.

„През последните седмици JN.1 продължи да се регистрира в много страни, разпространението му бързо нараства в световен мащаб и в момента представлява огромното мнозинство от потомците на BA.2.86, регистрирани в GISAID“, се казва в доклада.

Жителите на град Хенан споделят пред репортери от местни издания, че ситуацията е много лоша, поради което държавните крематориуми са преминали на 24-часов режим на работа. Общо в града има осем такива крематориума и това плаши населението.

„Държавните морги на погребални домове не могат да отговорят на нуждите на обществеността. Много частни погребални домове се отвориха през последните три години и бизнесът процъфтява. Броят на местните погребения се увеличи драстично. Сега крематориумите са отворени всеки ден и труповете, очакващи кремация, са поставени във фризери. Опашката за кремация отнема много време“, споделя мъж с фамилия Джоу.

В статията се казва, че някои източници твърдят, че в момента в страната има 118 977 положителни теста за коронавирус и 7557 пациенти са в критично състояние, въпреки че няма точни данни за смъртните случаи в страната.

Подобна ситуация се наблюдава и в Индия, но Раджив Джаядеван, съпредседател на работната група за коронавирус на Националната индийска медицинска асоциация, се опита да омаловажи ситуацията.

"Както се очакваше, бяха съобщени няколко смъртни случая, но повечето случаи не изискваха хоспитализация. Тежки случаи на заболяването се наблюдават предимно при възрастни хора и такива със съпътстващи заболявания", се казва в доклада.

Има възможност този щам да се е разпространил във всички страни, където все още има проблеми с коронавируса.

През 2024 г. ковид може да ни поднесе изненади

Превод: GlasNews.bg