Контрастният душ, взет в жегата, може да заплаши тялото ви, предупреди кардиолог, доцент в катедрата по болнична терапия на медицинския факултет на Руския национален изследователски медицински университет "Н.И. Пирогов" Мария Беневская.

В горещината съдовете близо до повърхността на тялото се разширяват, тъй като това предпазва тялото от прегряване. Рязкото приемане на контрастен душ е нежелателно, към него тялото трябва да се приучва постепенно, каза за kp.ru лекарят.

„Ако изведнъж преминете към контрастен душ или започнете да използвате само студена вода, това може да бъде опасно. Необходимо е да се започне с леки температурни промени и кратки интервали. Затова в жегата се препоръчва хладен, но не леденостуден душ, дори и за здрави хора“, каза специалистът.

С особено внимание при вземането на контрастен душ Беневская съветва да се обръщат хората със сърдечно-съдови заболявания, тъй като студената вода може да провокира остър спазъм на кръвоносните съдове и това може да доведе до инфаркт или инсулт. В тази връзка тя призова да бъдем разумни и да не изпадаме в крайности.