Има вероятност да сте измивали зеленчуците си погрешно досега. За това предупреждават експерти.

Въпреки че може да си мислите, че е доста лесно да измиете плодовете и зеленчуците си, оказва се, че има специфичен начин да го направите. Жизненоважно е да измиете пресните си продукти, преди да ги изядете, за да не се разболеете. Чрез измиване на плодовете и зеленчуците вие ​​ще премахнете всички пестициди, използвани при отглеждането им, както и всякакви бактерии, насекоми и мръсотия.

Важно е първо да измиете ръцете си. Д-р Дебора Лий каза: „Не трябва да ядете храна след полунощ в деня на изтичане на срока на годност, съгласно указанията на Агенцията за хранителни стандарти. Това важи за всички продукти, включително маруля и салата в торбички."

„Измиването само с вода може да помогне за премахването на някои бактерии, но използването на разтвор на оцет и сода бикарбонат може да бъде по-ефективно за намаляване на риска от замърсяване с E.coli,“ препоръчва още тя и съветва да накиснете плодовете или зеленчуците в литър вода и да добавите 150 мл бял оцет и 40 г сода бикарбонат, да разбъркате и изплакнете обилно след накисване за пет минути.

Когато става въпрос за нарязване на съставките на салатата, изхвърлете всички части, които са кафеви или наранени, и отстранете външните листа. Пуснете ги под студена течаща вода за около 30 секунди и според д-р Лий това е по-добре, отколкото да ги накисвате, тъй като бактериите могат да останат в капан в купата. Въпреки че пакетираната салата вече е измита, трябва да се измие отново, за да е безопасно.

Особено важно е да се мият кореноплодните зеленчуци. За плодове като ябълки, ги пуснете под студена вода и измийте. Докато по-меките плодове е добре да се накиснат и прецедят в гевгир.

Превод: GlasNews.bg