Дадоха ли витамин К на вашето бебе, когато се роди? А педиатърката ви даде ли му трета доза? Учудват ли ви тези специфични въпроси? Оказва се, че не са толкова неестествени. Защото в рамките на няколко дни беше установено, че изключително важна профилактика за новородени масово не се провежда по правилния начин както в родилните отделения, така и по-късно от педиатрите.

Казано кратко и ясно, лекари установиха, че от около 9 месеца цялата държава дозира погрешно витамин К на новородените... Звучи колкото нелогично, толкова и страшно. GlasNews разбра и друго - преди около 5 месеца по аптеките в страната ни просто не е имало от така важния витамин К. С медията ни се свърза още тогава майка, която твърдеше, че никъде в Пловдив не може да намери от артикула, за да го даде, както е написано в епикризата на бебето й. И... педиатърката й казала, че няма нужда да го дава.

Междувременно д-р Бояна Петкова разказа в социалните мрежи една история отпреди 15 години - малко преди да въведат профилактика с витамин К за всички новородени бебета в държавата. Бебе с хеморагична болест заради липса на витамин К. Едва спасено. Вижте историята и тъжните заключения на един български лекар, за когото всичко това, което става днес, е провал на детското здравеопазване и всеки екип на МЗ от 2008 до днес.

"В късната 2007 година съм била млад лекар с 2-3 месеца трудов стаж. Работех в "Клиника по пулмология с интензивен сектор" на Детската болница в София. Телефонът в лекарския кабинет беше от ония старите, с шайбата, дето могат и мъртвец да вдигнат. Тъкмо съм заспала и звъни. Получаваш инфаркт на мига, тотално дезориентиран си, не знаеш 5 минути ли си спал или 5 часа.

Вдигам, колега от Пирогов ми съобщава, че ми праща 35-6 дневно бебе, понеже те нямат педиатрия и "не знаят какво му е". По онова време, както и сега, Педиатрията нямаше образна диагностика извън рентген, който обичайно работеше само денем.
Пристига бебето с линейка, аз съм напълно ошашавена, идва да ми помага дежурната колега от неонатологията (благодаря Ви, д-р Симеонова!) - гледаме изследванията на бебето - било в Пирогов на обяд с оплаквания от истеричен плач, там му направили изследвания, хемоглобин към 130, пуснали му една система, то се поуспокоило и си отишло у дома. Няколко часа по-късно всичко се повторили, родителите пак отишли в Пирогов. Тоя път хемоглобинът бил 98...

Преглеждаме бебето, фонтанелата му е бомбирана (значи напрегната и издута), то е супер неспокойно и вече жълтеникаво на цвят. Даваме витамин К, поръчваме кръв, започваме кръвопреливане, знаете ли как се кръвопрелива новородено бебе в 3 през нощта... на сутринта с колегите го преведохме обратно в Пирогов, защото те имаха образна диагностика и неврохирургия... Надявам се, че днес това бебе е голямо, здраво момче.

Но всичко това можеше да бъде спестено на всички, ако имаше профилактика с витамин К. Кратко време след това я въведоха за всички новородени бебета в държавата (или поне така смятахме). Видяхме още няколко бебета с хеморагична болест и всичко затихна.

Сега какво се оказва...

- Почти никой (в държавата) не е дозирал правилно пероралната профилактика с витамин К през последните 9 месеца.

- На много, много места педиатрите и ОПЛ от доболничната помощ по принцип не дават третата доза.

- На някои места и преди, и сега не дават витамин К на новородените в болницата след раждането (?!?!)

- На много места при изписването не обръщат внимание на родителите върху необходимостта от трета доза, въпреки че е записано в епикризата - много родители не четат епикризите.

За да не съм голословна, идете да прочетете коментарите под постовете в Слънчогледи - училището за родители и Да растем здрави, че не мога да ги скрийншотна всичките.

Това със сигурност е провал на детското здравеопазване и всеки екип на МЗ от 2008 до днес. Когато имаш национална програма за профилактика, трябва да се погрижиш ВСИЧКИ по веригата от първични и вторични доставчици на помощ до крайния потребител ДА СА РАЗБРАЛИ ЗА НЕЯ, да си осигурил препарати и да си спуснал инструкции за дозиране през РЗИ, вкл. когато има промяна в достъпните препарати.

I rest my case."