Лекар алармира за опасностите от яденето на свръхпреработена храна - свързвайки я с множество здравословни проблеми, включително рак.
Неотдавнашното проучване даде някои тревожни статистически данни, показващи, че приемането на тези храни, може да доведе тежки здравословни състояния, включително рак и проблеми с психичното здраве. Експертът по чревното здраве д-р Аласдър Скот каза: „Когато става въпрос за рак, проучването показа връзка между консумацията на свръхобработената храна (UPF)
и появата на рак. Първо, UPF нямат хранителната стойност на пълнозърнестите храни. По-малко фибри, по-малко протеини и по-малко витамини, антиоксиданти и полифеноли (полезни молекули от растения)." Той предупреди да не заменяме здравословните храни с техни алтернативи.
„Добавките в UPF могат да имат директни отрицателни ефекти. По-специално, подсладители без захар, емулгатори и нитрати/нитрити са показали, че модифицират микробиома на червата, което може да играе роля в развитието на рак на червата.“ Емулгаторите, които често се срещат в лакомства като сладкиши и торти, са скандално известни с това, че причиняват чревен дисбаланс.
Докато пълното елиминиране на ултрапреработените храни може да изглежда трудно, д-р Скот препоръчва замяната на определени хранителни продукти с по-здравословни алтернативи. Според него седемте вида храни, които могат да представляват най-висок риск, са готови ястия, чипс, нискокачествени колбаси, деликатеси, сладолед, хляб и майонеза.
Той предупреди, че специфични храни като тези, които често съдържат емулгатори и добавени нитрити/нитрати, могат потенциално да увредят здравето ви, ако се консумират в големи количества. Той каза: „Те са по същество детергенти и се добавят към храните, за да предотвратят отделянето на техните мастни и водни компоненти. За съжаление, те също така разграждат защитния слой слуз, който покрива повърхността на стената на червата.
Този слузен слой действа като бариера между клетките на чревната обвивка и бактериите, гъбичките и вирусите, живеещи в червата (микробиома). „Директният контакт между лигавицата на червата и микробиома може да предизвика възпаление и да създаде благоприятна среда за развитие на рак на червата“, добави той.
Превод: GlasNews.bg
Прочетете още
- 12:00 Пловдивски хирург помогна на самотна майка, ще я оперира безплатно
- 09:00 Кючукпарижанка иска кметът да измисли как да извинява отсъствията на децата сутрин
- 11:00 Жител на Черничево обвини кмета в бездействие
- 13:00 Астролог предрече съдбовни срещи, които могат да преобърнат личния живот на три зодии